Chameneí: Arogantný Západ nedostal a nedostane Irán na kolená

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:17 • 2 min
Chameneí: Arogantný Západ nedostal a nedostane Irán na kolená

TEHERÁN - Na konte na sociálnej sieti Twitter, ktoré údajne spravuje úrad iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, sa dnes objavilo konštatovanie, že "arogantné mocnosti sa zo všetkých síl snažili zraziť Irán na kolená", ale ich úsilie bolo márne.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters ide o komentár k výsledku posledných rokovaní medzi Iránom a šesticou mocností, ktorých cieľom je ukončiť desaťročie sa ťahajúci spor o iránsky atómový program uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Iránu, ktorý by mal výmenou za to získať úplné zrušenie sankcií.

 

Obe strany mali konečnú dohodu o spornom nukleárnom programe Teheránu uzavrieť do 24. novembra. Tento termín sa však nepodarilo dodržať a rokujúce strany sa dohodli, že v rokovaniach budúc pokračovať až do 1. júla 2015. Dovtedy budú platiť ustanovenia dohody uzavretej vlani v Ženeve.

 

Ajatolláhov úrad na mikroblogovacej sieti Twitteru dnes zverejnil vyhlásenie v angličtine, ktoré je podľa Reuters zjavne komentárom výsledku posledných rokovaní vo Viedni. V krátkej správe sa uvádza, že "v jadrovej otázke robili arogantní všetko pre to, aby Irán zrazili na kolená, ale nepodarilo sa im to a nepodarí sa im to".

 

Irán o svojom jadrovom programe tvrdí, že má výlučne mierové využitie, zatiaľ čo Západ má podozrenie, že jeho ciele sú aj vojenské.

 

Chameneí vlani uviedol, že Irán o atómové zbrane nemá záujem. Ajatolláh ich vlastnenie považuje za "hriech" a sú podľa neho "zbytočné, škodlivé a nebezpečné". Vydal dokonca v tomto duchu aj fatvu - druh náboženského ediktu, ktorý je pre iránsku vládu záväzný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies