Ch. Lagardeová: MMF v otázke nezávislosti centrálnej banky Maďarsku neustúpi

NETKY.SK • 10 Január 2012, 13:51 • 2 min
Ch. Lagardeová: MMF v otázke nezávislosti centrálnej banky Maďarsku neustúpi

Ch. Lagardeová: MMF v otázke nezávislosti centrálnej banky Maďarsku neustúpi

slovakia

left justify in out

img

Zákon o maďarskej centrálnej banke bude jednou z hlavných tém schôdzky Medzinárodného menového fondu (MMF) s maďarskou delegáciou, ktorá sa bude konať tento týždeň vo Washingtone. Oznámila to generálna riaditeľka MMF Christine Lagardeová vo víkendovom rozhovore pre internetovú stránku spravodajskej televízie CNN.
"Neustúpime, neprijmeme kompromisy, ale ani predčasne neopustíme rokovací stôl," povedala Lagardeová na margo otázky dôležitosti nezávislosti centrálnej banky.
Šéfka MMF vyjadrila obavy z toho, či prijaté maďarské zákony sú v súlade s požiadavkami Európskej únie. "Preveríme túto otázku. Viem, že Európska komisia to robí tiež, a dúfam, že aj maďarské orgány sa snažia, aby zákony vyhoveli požiadavkám únie. Najmä, ak ide o nezávislosť centrálnej banky," dodala.
Maďarský premiér Viktor Orbán v nedeľu (8. 1.) vyhlásil, že dosiaľ voči Maďarsku nezaznel jediný argument týkajúci sa právnych noriem maďarského hospodárstva, a teda ani zákona o centrálnej banke, pre ktorý by parlament musel meniť ktorýkoľvek zákon.
Vláda je podľa jeho slov otvorená všetkým názorom a pohľadom. „Z našej strany nie sú žiadne podmienky k rokovaniam," dodal Orbán, podľa ktorého jediným hľadiskom maďarského kabinetu pre očakávané rokovania s MMF a Európskou úniou (EÚ) je záujem Maďarska. 
Delegácia MMF a EÚ podmienila začatie rokovaní odvolaním maďarského zákona o centrálnej banke a zákona o hospodárskej stabilite. Maďarská vláda síce urobila niekoľko korekcií zákona o centrálnej banke, ale v podstate žiadosti MMF a EÚ nevyhovela. Delegácia MMF a EÚ v decembri 2011 z prvých neformálnych rozhovorov z Budapešti preto predčasne odcestovala. Prípravné rokovania predstaviteľov Maďarska a MMF sa začnú 11. januára vo Washingtone.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona