Cezhraničnú spoluprácu SR a Ukrajiny dlhodobo finančne podporujú Nóri

NETKY.SK • 26 November 2015, 15:02 • 2 min
Cezhraničnú spoluprácu SR a Ukrajiny dlhodobo finančne podporujú Nóri

KOŠICE - Analýza aktuálneho stavu cezhraničnej spolupráce či posilňovanie kontaktov medzi susedskými krajinami v hospodárstve, obchode, cestovnom ruchu, zamestnanosti, ale aj v možnosti voľného a hlavne bezpečného pohybu občanov sú súčasťou programu medzinárodnej konferencie s názvom 6. fórum Európskych hraničných dialógov o cezhraničnej spolupráci v širšej Európe. V týchto dňoch sa koná v Košiciach a Užhorode a zameriava sa na slovensko-ukrajinskú spoluprácu.

slovakia

left justify in out

"Veľkou témou, ktorá nás čaká, bude uplatňovanie tzv. dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a medzi Ukrajinou, ktorá vstupuje do platnosti a bude provizórne uplatňovaná od 1. januára 2016. A tam by som chcel veriť, že sa prejavia všetky pozitívne efekty, ktoré sme si už v minulosti sľubovali," uviedol dnes Igor Slobodník, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

 

Domnieva sa, že v oblasti medziľudských vzťahov Slovenska a Ukrajiny sa toho už dosiahlo pomerne dosť. Ide hlavne o oblasti protipovodňovej ochrany, ekológie, oblasť spolupráce miestnej samosprávy, školstva, vzdelávania, kultúry, športu. Slobodník pripomenul, že Slovensko bolo veľmi silným zástancom bezvízového režimu nielen vo vzťahu ku krajinám západného Balkánu, ale aj voči krajinám na východ Európy. "Teraz sme krátko, dúfam, pred pozitívnymi rozhodnutiami vo vzťahu k Ukrajine a vo vzťahu ku Gruzínsku," dodal.

 

U slovenského suseda podľa neho prebiehajú paralelne dva procesy, jedným je otváranie sa Ukrajiny ako obchodnej a ekonomickej príležitosti a zároveň otváranie sa Ukrajiny ako krajiny, z ktorej bude prichádzať viac a viac turistov na Slovensko. "Pretože vstup na územie Schengenu sa pre nositeľov ukrajinských cestovných pasov stane oveľa jednoduchším," verí Slobodník.

 

Elsbeth Tronstad, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva, potvrdila, že jej domovská krajina má skúsenosti s cezhraničnou spoluprácou, s ktorou sa chcú podeliť. "Chceme podporiť cezhraničnú spoluprácu ako veľmi dôležitú aktivitu," uviedla s tým, že tieto oblasti podporujú dlhodobo aj finančne prostredníctvom nórskych fondov, v rámci ktorých už bolo konkrétne na projekty medzi Slovenskom a Ukrajinou alokovaných a využitých viac ako 13,4 milióna eur. "Veríme, že tento projekt cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou je naozaj veľmi dobrým projektom, chceme práve aj našou prítomnosťou na tejto konferencii a vôbec v regióne nielen posilniť, ale aj rozšíriť naše bilaterálne vzťahy," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies