Cez víkend vyhlásia nového blahoslaveného, saleziána Titusa Zemana

NETKY.SK • 29 September 2017, 09:14 • 2 min
Cez víkend vyhlásia nového blahoslaveného, saleziána Titusa Zemana

BRATISLAVA – Slovensko bude mať po 13 rokoch nového blahoslaveného. Bude ním slovenský salezián kňaz Titus Zeman, ktorý bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel na následky mučenia a väznenia v roku 1969. Niekoľko tisíc ľudí si ho príde uctiť počas nadchádzajúceho víkendu do Bratislavy. Informoval hovorca Saleziánov dona Bosca Rastislav Hamráček.

slovakia

left justify in out

"Slávnostný úkon blahorečenia vykoná na priestranstve Kostola Svätej rodiny v Bratislave – Petržalke legát pápeža Františka kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých," spresnil hovorca.

 

Naposledy boli na Slovensku v roku 2003 blahorečení ako mučeníci z obdobia komunizmu rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko na rovnakom mieste v Petržalke. Organizátormi podujatia sú Saleziáni don Bosca a Bratislavská arcidiecéza.

 

Hlavná slávnosť sa uskutoční v sobotu (30. septembra) o 10.30 h. Jej súčasťou bude pontifikálna svätá omša, v rámci ktorej bude osobitný obrad blahorečenia. "Je to akt, ktorým pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval od tejto chvíle verejný cirkevný kult," dodal.

 

Omše sa zúčastní kardinál Angelo Amato, prítomný bude aj hlavný predstavený rehole Saleziánov don Bosca don Ángel Fernández Artime, slovenský kardinál Jozef Tomko a mnohí slovenskí a zahraniční biskupi. Medzi vyše 500 kňazmi budú aj saleziánski predstavení z okolitých krajín. Do služby je zapojených približne 170 dobrovoľníkov.

 

Víkend blahorečenia sa začína už dnes večernou modlitbovou vigíliou v Katedrále sv. Martina, ktorej sa zúčastnia viacerí biskupi. Po sobotnej dopoludňajšej hlavnej udalosti bude podvečer patriť slávnostnému ceremoniálu v HANT aréne. Nedeľná ďakovná svätá omša sa uskutoční v rodisku Titusa Zemana vo Vajnoroch, slúžiť ju bude predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona