Cez víkend treba počítať s výdatnejšími zrážkami, pridať sa môže aj vietor

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 18:39 • 2 min
Cez víkend treba počítať s výdatnejšími zrážkami, pridať sa môže aj vietor

BRATISLAVA - Cez víkend treba na mnohých miestach počítať s výdatnejšími prehánkami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý už vydal výstrahy prvého stupňa. V nedeľu sa k nim na viacerých miestach môže pridať aj silnejší vietor.

slovakia

left justify in out

Výdatnejšie zrážky očakávajú meteorológovia v sobotu (31.3.) najmä v Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Miestami môže spadnúť 35 - 50 mm. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu a predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uvádza SHMÚ.

 

Výstraha predbežne platí od sobotňajšieho do nedeľného poludnia. K nim sa v nedeľu pridajú aj výstrahy pred silnejším vetrom a vetrom na horách. Týkajú sa takmer celého územia Slovenska, vrátane Bratislavského a Trnavského kraja.

 

V nižších polohách môže dosiahnuť vietor v nárazoch rýchlosť 65 - 70 km/h a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Vo vyšších polohách a na horách sa očakáva vietor s rýchlosťou 110 - 135 km/h. "Predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," píše SHMÚ.

 

Výstrahy pred vetrom v nižších polohách platia predbežne počas nedele, od rána zhruba do 18.00 h, vo vyšších polohách v nedeľu od 13.00 h do pondelka do 03.00 h.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona