Cez víkend slovenskí skauti roznesú Betlehemské svetlo

NETKY.SK • 19 December 2014, 17:20 • 2 min
Cez víkend  slovenskí skauti roznesú Betlehemské svetlo

BRTISLAVA - Cez víkend slovenskí skauti roznesú Betlehemské svetlo po celom Slovensku. Slovenskí skauti ho postupne doručia na jednotlivé vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.

slovakia

left justify in out

Svetlo sa prostredníctvom skautských dobrovoľníkov dostane do približne 300 slovenských miest a obcí, a to aj na miesta, kde nie je priame vlakové spojenie.

Už v sobotu od skorého rána sa po celom Slovensku rozbehnú vlaky so skautskými posádkami, ktoré budú šíriť Betlehemské svetlo ľuďom. „Na vlakových staniciach, kam v sobotu dorazí Betlehemské svetlo, už budú čakať skauti s lampášmi a až do Štedrého dňa ho budú roznášať v jednotlivých mestách a obciach, do nemocníc, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, na omše, azylových domov, alebo ho doručia k ľuďom priamo domov," povedal koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák. 

 

Svetlo sa na svoju tohtoročnú púť vlakmi vydá odchodom rýchlika R811 Gemeran, ktorý z Bratislavskej hlavnej stanice vyrazí o 8:01. Po viac ako 11 hodinách dorazí 21:15 do svojej poslednej zastávky – Prešova osobný vlak 9122. „V snahe priniesť každoročne Svetlo do nových lokalít a miest bolo oproti minulému roku pridané vlakové spojenia 7506 na trase Zvolen – Kremnica – Horná Štubňa. Tento rok tak dohromady pribudlo nových 25 vlakových staníc, kde doposiaľ Svetlo nebolo,“ doplnil Suvák. 


Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene okupovali Svätú zem. Na výzvu pápeža Urbana II. európski rytieri zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia. 


Svetlo nesie nadkonfesionálne posolstvo vychádzajúce zo základných ľudských hodnôt. Je to posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania. 


Slovenský skauting je najstaršou detskou a mládežníckou organizáciou na Slovensku a patrí k najaktívnejším. Svojím programom ponúka členom rôznorodé činnosti a aktivity, ktorých cieľom je nielen zábava, ale aj rozvoj zručností, vedomostí a hodnôt. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných 6 000 členov, ktorí pracujú v 100 skautských zboroch v takmer 50 okresoch. Slovenský skauting oslávil v minulom roku svoju storočnicu. Jeho členovia budú aj tento rok, už po 25-krát, distribuovať Betlehemské svetlo po Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies