Cez víkend si pospíme o hodinu dlhšie, prechádzame na "zimný" čas

NETKY.SK • 27 Október 2017, 12:00 • 2 min
Cez víkend si pospíme o hodinu dlhšie, prechádzame na "zimný" čas

BRATISLAVA - V noci zo soboty na nedeľu (28.-29. októbra) sa v roku 2017 skončí stredoeurópsky letný čas (SELČ). V nedeľu 29. októbra o 03.00 hod ráno stredoeurópskeho letného času si treba posunúť ručičky hodín späť na 02.00 hod stredoeurópskeho času (SEČ).

slovakia

left justify in out

K SELČ sa na Slovensku vrátime v nedeľu 25. marca 2018. Vláda SR nariadením z 8. februára 2017 schválila zavedenie letného času na Slovensku na roky 2017-2021. Nariadenie nadobudlo účinnosť 1. marca 2017, týmto nariadením SR preberá právne záväzné akty Európskej únie.

 

Českí europoslanci v marci 2014 na webovej stránke www.foronlyonetime.eu zverejnili tlačovú správu o iniciatíve na zrušenie letného času. Iniciatívou Pre iba jeden čas (For Only One Time) sa chcú obrátiť na poslancov Európskeho parlamentu. Iniciatíva Iba pre jeden čas má jediný cieľ: zrušiť striedanie letného a štandardného stredoeurópskeho času a zaviesť v Českej republike a celej Európskej únii len jeden čas.

 

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad Mrhanie denným svetlom).

 

Na území dnešnej SR zaviedli striedanie letného a stredoeurópskeho času prvýkrát počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území Slovenska šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.

 

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona