Cez víkend sa podarilo v Stredozemnom mori zachrániť 5 800 migrantov

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 11:48 • 2 min
Cez víkend sa podarilo v Stredozemnom mori zachrániť 5 800 migrantov

RÍM - Takmer 5 800 migrantov sa podarilo zachrániť počas víkendu z lodí v Stredozemnom mori, najmä pri pobreží Líbye.

slovakia

left justify in out

Išlo o jednu z najväčších záchranných operácií v tomto roku, počas ktorej objavili tiež najmenej desať mŕtvych tiel utečencov, informovala talianska pobrežná hliadka. Tá operáciu koordinovala, pričom zmobilizovala svoje plavidlá, lode talianskeho námorníctva a niekoľko nákladných lodí. Na operácii sa podieľa aj francúzska loď v rámci námornej misie EÚ, obchodné lode i súkromné plavidlo z organizácie na pomoc utečencom (Migrant Offshore Aid Station). Utečencov zachraňovala aj grécka pobrežná hliadka. Väčšinu migrantov prevezú na ostrov Lampedusa, na Sicíliu a do južného Talianska.

 

Pred asi dvoma týždňami sa pri líbyjskom pobreží potopila loď s viac než 800 utečencami a len 28 z nich túto najhoršiu tragédiu za posledné desaťročia prežilo. Celkovo plavbu do Európy v apríli neprežilo vyše 1200 imigrantov. EÚ v reakcii posilnila hliadkovanie v Stredozemnom mori a strojnásobila rozpočet operácie Triton zameranej na záchranu utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona