Cez víkend sa napriek prímeriu strieľalo na Ukrajine aj ťažkými zbraňami

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 13:28 • 2 min
Cez víkend sa napriek prímeriu strieľalo na Ukrajine aj ťažkými zbraňami

KYJEV – Ostreľovanie východných oblastí Ukrajiny ťažkými zbraňami pokračovali cez víkend aj napriek prímeriu a deklarovanému stiahnutiu ťažkých zbraní z frontovej línie.

slovakia

left justify in out

Výbuchy sa ozývali od doneckého letiska, ktoré bolo centrom bojov niekoľko mesiacov, ale aj v okolí Mariupoľa a mestečka Orechovo v Luhanskej oblasti. Agentúra AFP v pondelok informovala, že zranenia v nedeľu utrpeli traja ukrajinskí vojaci, povstalci hlásia piatich zranených.

 

Rusko v tejto súvislosti vyzvalo v pondelok Nemecko a Francúzsko, aby ako sprostredkovatelia minskej mierovej dohody tlačili Kyjev k jej dodržiavaniu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň obvinil Ukrajinu, že časti mierovej dohody nedodržiava. „Krajiny, ktoré sú garantmi minskej mierovej dohody, Rusko, Nemecko a Francúzsko, by mali uznať svoju zodpovednosť a zabezpečiť, že ustanovenia mierovej dohody sa dodržiavajú,“ povedal Peskov, podľa ktorého ignorácia porušovania dohody neprispeje k normalizácii situácie na Ukrajine.

 

Februárová dohoda z Minska priniesla uzavretie prímeria a deklarované stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie. Boje na východe Ukrajiny odvtedy značne ustali, sporadické ostreľovanie však pokračuje skoro denne. Prímerie a sťahovanie zbraní monitoruje Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, jej pozorovatelia sa však sťažujú na slabú spoluprácu zo strany ukrajinskej armády aj povstalcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies