Cez víkend odštartujú lyžovačku na Spiši a v Tatrách viaceré menšie strediská

NETKY.SK • 14 December 2016, 10:14 • 2 min
Cez víkend odštartujú lyžovačku na Spiši a v Tatrách viaceré menšie strediská

POPRAD – Lyžiarsku sezónu plánujú otvoriť počas víkendu viaceré menšie lyžiarske strediská na Spiši a v Tatrách. V jednom z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku Ždiar Strednica (okres Poprad), situovanom medzi hrebeňmi Belianskych Tatier a Spišskej Magury, sa bude lyžovať už v sobotu.

slovakia

left justify in out

„Vyzerá to tu dobre, máme 30 až 40 centimetrov snehu, časť prírodného a časť technického. K dispozícii budú lyžiarom tri vleky a tri zjazdovky,“ povedal pre agentúru SITA vedúci strediska Marián Bekeš. Lyžiari budú môcť využiť aj novú sedačkovú lanovku s dĺžkou 690 metrov a s prevýšením 120 metrov.


Lyžovať sa počas víkendu bude aj v SKI centre v Levoči, kde sú podmienky veľmi dobré, výška snehu tam má 40 centimetrov. „V sobotu začíname lyžovať, fungovať budeme 17. a 18. decembra, potom budeme mať týždeň voľno a od 23. decembra už ideme v plnom režime,“ informoval technický vedúci strediska Jozef Jabrodský.

 

Stredisko v mestskej časti Levočská Dolina je vzdialené asi šesť kilometrov severne od mesta Levoča. Lyžiari budú mať počas víkendu k dispozícii všetky zjazdovky okrem čiernej, tá ešte spustená nebude.


O tom, či spustiť lyžiarsku sezónu už počas nasledujúceho víkendu, sa rozhodujú v Lopušnej doline, vzdialenej od mesta Svit tri kilometre a od Popradu jedenásť kilometrov. „Dnes a zajtra sa budeme rozhodovať, čo ďalej. Oteplenie nám stiahlo sneh, počas aktuálnych mrazov však zasnežujeme. V prípade, že bude aj naďalej mrznúť, by sme teoreticky mohli v sobotu začať,“ uviedol konateľ strediska František Jurčo. Pripomenul tiež, že v tomto roku sa podarilo upraviť cestu do Lopušnej doliny, návštevníci tak už viac nebudú prichádzať do strediska po rozbitej ceste.


V sobotu 17. decembra odštartuje sezónu aj lyžiarske stredisko Studničky vo Vernári (okres Poprad), ležiace na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja. To si pripravilo pre návštevníkov viaceré novinky. „Asi najväčšou z nich je nový lyžiarsky vlek s ohnutými kotvami pre pohodlnú jazdu, v ponuke tak už máme tri vleky. Pre najmenších lyžiarov či začiatočníkov sme pripravili novú zjazdovku, aby sme ich úplne odčlenili od skúsenejších lyžiarov, nájdu si tam hračky a slalomové postavičky pre zábavnejšiu výučbu,“ informoval v minulosti konateľ strediska Marek Žemba. Lyžiarske stredisko vzdialené 18 kilometrov od Popradu rozšírilo aj zasnežovací systém, takýmto spôsobom dokáže zjazdovky zasnežiť rýchlejšie, rovnako pri bufete rozšírili aj terasu. V minulom roku sa v stredisku podarilo zväčšiť aj kapacitu parkoviska.


Dva týždne sa už lyžuje v lyžiarskom areáli Fakľovka pri obci Litmanová (okres Stará Ľubovňa) v Pieninách. „Podmienky sú stále lepšie, spúšťame viac zjazdoviek a stále dosnežujeme. Chceme byť na Vianoce v každom smere pripravení,“ uviedol prevádzkovateľ Ľubomír Cintula. Počas Vianoc by už návštevníci strediska mali mať k dispozícii päť zjazdoviek, poslednú aktuálne ešte zasnežujú. „Podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré, zima prišla tento rok v normálnom čase, tie posledné totiž meškali dva či tri týždne. Súčasná zima prišla tak, ako sa má, u nás napadlo pol metra prírodného snehu,“ dodal Cintula.


Zrejme až po Vianociach odštartujú lyžovačku aj v Spišských Hanušovciach v stredisku Pod Bufarkom. „Stále zasnežujeme, ale nemrzne tak, ako by sme si predstavovali. Všetko teda bude záležať od podmienok,“ povedal pre agentúru SITA prevádzkovateľ strediska Jozef Gemza. Menšie stredisko je určené skôr pre rodiny s menšími deťmi, k dispozícii sú dva vleky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies