Cez víkend k nám príde arktický vzduch: Mrazivé teploty, sneženie a silný vietor

NETKY.SK • 11 November 2016, 09:43 • 2 min
Cez víkend k nám príde arktický vzduch: Mrazivé teploty, sneženie a silný vietor

BRATISLAVA – Včera sa objavil v nížinách prvý sneh. Tento víkend k nám príde nepríjemné počasie. Vzduch bude mrazivý, bude snežiť a fúkať silný vietor

slovakia

left justify in out

Predpoveď počasia na piatok:

Prevažne oblačno, ojedinele slabý dážď. Popoludní v západnej polovici územia až zamračené a tu postupne zrážky miestami. Zrána miestami hmlisto. Od 800 m, na východe aj nižšie sneženie. Najvyššia denná teplota 3 až 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st. Prevažne južný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

 

V sobotu bude počasie na Slovensku bude ovplyvňovať tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať z Jadranu nad Rumunsko. Po jej zadnej strane začne do našej oblasti prúdiť od severovýchodu studený, pôvodom arktický vzduch.

 

Oblačno až zamračené a na viacerých miestach s dažďom alebo dažďom so snehom. Sneženie v noci od cca 600 m, v priebehu dňa bude hranica sneženia postupne klesať. Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov, najmä na severe. Chladno! Najnižšia nočná teplota 3 až -2 st, na severe ojedinele aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota 2 až 6, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši  okolo 0 st. Postupne prevažne severný vietor 5 až 11 m/s, miestami v nárazoch  okolo 18 m/s (20 až 40, nárazy okolo 65 km/h).

 

Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu výstrahu prvého a druhého stupňa pred vetrom. Druhý stupeň platí pre Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. Prvý stupeň platí pre západ a sever Slovenska.

 

img

 

V nedeľu sa tlaková níž sa presunie z Rumunska ďalej nad Ukrajinu. Súčasne  sa v studenom, pôvodom arktickom vzduchu do našej oblasti od severozápadu rozšíri tlaková výš.

 

V noci oblačno až zamračené a na mnohých miestach so snežením, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď. Cez deň od západu postupne polooblačno až oblačno a ojedinele snehové prehánky. Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov. Chladno! Najnižšia nočná teplota -3 až -7, na juhu väčšinou okolo -1 st. Najvyššia denná teplota 0 až 4, na severe okolo -2 st. Prevažne severný vietor 5 až 11 m/s, miestami v nárazoch okolo 18 m/s  (20 až 40, nárazy okolo 65 km/h), k večeru čiastočne zoslabne.

 

SHMÚ vydal na nedeľu výstrahy prvého a druhého stupňa pred vetrom a výstrahu prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Výstraha pred silným vetrom platí takmer pre celé Slovensko.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies