Cez víkend budú židia oslavovať sviatok Purim

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 13:28 • 2 min
Cez víkend budú židia oslavovať sviatok Purim

BRATISLAVA - Židia si sviatkom pripomínajú dávnu udalosť - záchranu perzských Židov pred vyvraždením.

slovakia

left justify in out

Židia na celom svete budú tento víkend oslavovať, dnes večer sa totiž začne sviatok Purim. Skončí sa v nedeľu večer. Purim je pohyblivý sviatok, vždy sa však slávi na jar. Ako agentúre SITA povedala hovorkyňa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Lucia Kollárová, Židia si sviatkom pripomínajú dávnu udalosť - záchranu perzských Židov pred vyvraždením.

 

Osnovateľom plánu bol perzský politik Haman, ktorý plánoval Židov v Perzii zlikvidovať v priebehu jedného dňa. Vyvraždeniu svojho národa zabránila Ester za pomoci svojho strýka Mordechaja. Názov sviatku je odvodený od perzského označenia lósu – Haman si totiž želal, aby o presnom dni genocídy rozhodol lós (po perzsky „Pur“). "Purim je radostný, veselý sviatok, oslavujúci priateľstvo a súdržnosť – práve vďaka nim sa totiž židovský národ pred Hamanovým vražedným plánom dokázal zachrániť," hovorí Kollárová. Aj na počesť hodnôt ako priateľstvo a súdržnosť si Židia počas Purimu posielajú tzv. Mischloach Manot, teda konzumovateľné darčeky – najčastejšie ide o košíky s jedlom. Na Purim sa deti prezliekajú do kostýmov a dospelí sa zabávajú na obľúbených purimových plesoch či párty. Tradičnou purimovou dobrotou sú počas slávnostnej večere trojhranné koláčiky z krehkého cesta plnené lekvárom alebo makom. "Volajú sa Hamantaschen - aj preto, lebo zlý Haman údajne nosieval trojhrannú čiapku," ukončila Lucia Kollárová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona