Cez víkend bude tradičná Levočská púť

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 09:50 • 2 min
Cez víkend bude tradičná Levočská púť

BRATISLAVA – Hlavná časť tradičnej Levočskej púte, ktorá sa v zmysle dekrétu Apoštolskej stolice koná vždy v sobotu a nedeľu po 2. júli, sa v tomto roku uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu. Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu tu siahajú do XIII. storočia.

slovakia

left justify in out

Z tých čias pochádzajú prvé zmienky o tomto pútnickom mieste a zhromažďovaní mariánskych ctiteľov. V roku 1247 bola postavená prvá kaplnka (kostolík) na Olivetskej hore. Najpravdepodobnejšie bola postavená ako prejav vďaky Božej Matke za záchranu mnohých životov pred vpádom Tatárov, ktorí pustošili naše územie a konkrétne i Levoču.

 

Hlavná časť púte sa začne v sobotu ráno o 9:00 Fatimskou sobotou. Prvá svätá omša na hore bude v sobotu o 10:00 a bude ju celebrovať spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Otváraciu odpustovú omšu bude o 17:00 celebrovať levočský dekan František Dlugoš, po nej bude ďalšia omša o 18:30. Jej hlavným celebrantom bude ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. O 20:00 bude sv. liturgia východného obradu, ktorú bude slúžiť košický eparcha Milan Chautur. Pred polnocou zaznejú mariánske piesne, po nich modlitba ruženca.

 

Polnočná omša bude pre mladých, po nej bude eucharistická procesia, po nej ďalšia svätá omša, krížová cesta. Ráno o 5:30 v nedeľu je opäť omša, po nej o 7:00 liturgia východného obradu. Po nej sa začne katechéza o Božom milosrdenstve. O 10:00 bude slávnostná odpustová svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana.

 

V roku 1311 prišli do Levoče františkáni - minoriti, ktorí zaviedli sviatok Navštívenia Panny Márie. V roku 1322 farár Henrich z Levoče opravil prvý kostol (kaplnku) na Mariánskej hore. V druhej polovici 15. storočia kostol na Mariánskej hore svojou veľkosťou už nestačil. Okrem toho stav kostola bol už taký, že hrozilo jeho zrútenie. Farár Servác v roku 1470 kostol zväčšil, čiastočne prebudoval a krátko nato kostol dostal dnešnú gotickú sochu Panny Márie. Kostol bol následne viackrát prebudovaný a rozšírený. Farár Štefan Györffy v roku 1698 vybudoval v poradí druhý kostol na Mariánskej hore.

 

Púte na Mariánsku horu neprestali ani za komunistickej totality, veriaci aj naďalej navštevovali toto pútnické miesto. Postupne sa Mariánska hora stala počtom pútnikov najväčším pútnickým miestom na Slovensku a zaradila sa medzi svetové pútnické miesta. Svätý Otec Ján Pavol II. pútnický chrám 26. januára 1984 povýšil na menšiu baziliku. Najväčšia púť bola za prítomnosti Jána Pavla II. 3. júla 1995, keď prišlo približne 650-tisíc veriacich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies