Cez technickú podporu JASPERS sa na Slovensku mobilizovali investície za 5,7 miliardy eur

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 16:25 • 2 min
Cez technickú podporu JASPERS sa na Slovensku mobilizovali investície za 5,7 miliardy eur

BRATISLAVA - Technická pomoc JASPERS, ktorá je výsledkom partnerstva Európskej komisie a Európskej investičnej banky (EIB) a zameriava sa na podporu pri čerpaní grantových prostriedkov aj z európskych štrukturálnych fondov, už pomohla na Slovensku uskutočniť projekty za miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Ako na pondelňajšej tlačovej konferencii povedal viceprezident EIB Vazil Hudák, na Slovensku JASPERS ukončil 72 zadaní a 34 je momentálne v štádiu rozpracovania. Všetky zadania sú určené na podporu projektov, ktoré sú pre krajinu kľúčové, najmä v sektore dopravy. Európska komisia schválila 39 z týchto projektov, ktoré mobilizovali investície v sume 5,7 mld. eur, z čoho 3,1 mld. eur predstavujú granty Európskej únie.

Celkovo sa však prostredníctvom JASPERS darí realizovať čoraz viac projektov. Zhodnotili to aj zástupcovia implementačných inštitúcií z Európskej únie, ktorí sa v Bratislave stretli na výročnom zasadnutí. "V minulom roku JASPERS poskytol väčší rozsah výstupov a vo viacerých krajinách ako kedykoľvek predtým,“ konštatoval Hudák.

 

Od roku 2006 projekty podporované poradenstvom JASPERS a schválené Európskou komisiou na financovanie mobilizovali celkové investície vyše 80 mld. eur, z čoho v samotnom roku 2016 bolo schválených 61 projektov v sume zhruba 12 mld. eur.

JASPERS predstavuje partnerstvo medzi Európskou komisiou a Európskou investičnou bankou. Ponúka členským štátom Európskej únie a kandidátskym krajinám služby vrátane poradenských činností, budovania kapacít a činností na posúdenie projektov s cieľom zabezpečiť spoľahlivosť a vysokú kvalitu projektov, ktoré sú oprávnené na poskytnutie grantov.

 

Poradenstvo JASPERS pôsobí okrem Slovenska v ďalších 18 členských štátoch Európskej únie a v štyroch krajinách, ktoré dostávajú pomoc z Nástroja predvstupovej pomoci IPA, ktorými sú Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Turecko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies