Cez sviatky treba jesť s rozumom, aby ich nepokazili tráviace ťažkosti

NETKY.SK • 23 December 2016, 14:07 • 2 min
Cez sviatky treba jesť s rozumom, aby ich nepokazili tráviace ťažkosti

BRATISLAVA - Vianočné sviatky sú spojené s konzumáciou väčších porcií ťažších jedál, súčasne sa často pije viac alkoholu. Odborník preto radí nezabúdať na heslo všetko s mierou.

slovakia

left justify in out

"Odporúčame jesť s rozumom, dopriať si rozumné množstvo, ale nepreháňať to s vianočnými dobrotami," povedal pre TASR docent Tomáš Koller, gastroenterológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB).

 

Ťažkosti po nadmernom konzumovaní jedla môžu mať podľa jeho slov najmä ľudia trpiaci cukrovkou či ľudia so žlčníkovými kameňmi. "Tí, ktorí to preženú s alkoholom sú vystavení riziku zápalu pankreasu," vysvetlil. Prípady žlčníkových záchvatov, upchatia žlčových ciest kameňmi alebo zápalu pankreasu sa vyskytujú v priebehu celého roka, ale v období sviatkov býva ich výskyt mierne zvýšený.

 

Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch či čipsoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky.

 

Rôzne tráviace ťažkosti sa v tomto období nevyhýbajú ani zdravým ľuďom. Nárazové prejedanie a alkohol môžu spôsobiť problémy vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek. Lekára treba vyhľadať v prípade intenzívnych bolestí brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo keď pretrvávajú tri - štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona