Cez sviatky pribúda ľudí s tráviacimi ťažkosťami

NETKY.SK • 26 December 2013, 08:53 • 2 min
Cez sviatky pribúda ľudí s tráviacimi ťažkosťami

BRATISLAVA - Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu spôsobiť problémy vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek. V prípade pochybností je istejšie vyhľadať lekársku pomoc.

slovakia

left justify in out

Pre tráviace problémy museli lekári len v hlavnom meste na Štedrý deň ošetriť desiatky ľudí. Vianočné sviatky sú spojené s konzumáciou väčších porcií ťažších jedál, súčasne sa často pije viac alkoholu. "To môže spôsobiť ťažkosti u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene," povedala gastroenterologička z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Zelníková.

Prípady žlčníkových záchvatov, upchatia žlčových ciest kameňmi alebo zápalu pankreasu sa podľa jej slov síce vyskytujú v priebehu celého roka, ale v období sviatkov je ich výskyt mierne zvýšený. "Pri hodnotení vyvolávajúceho faktora ťažkostí však nie vždy dokážeme identifikovať tzv. diétnu chybu, teda konzumáciu jedla bohatého na živočíšne tuky a bielkoviny alebo alkoholu. Často tak ostáva dôvod, ktorý ťažkosti vyvolal, neznámy," doplnila Zelníková.

Lekárka upozorňuje, že rôzne tráviace ťažkosti môžu postihnúť v tomto období aj inak zdravých ľudí. Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu spôsobiť problémy vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek. V prípade pochybností je istejšie vyhľadať lekársku pomoc.

Lekára treba podľa gastroenterologičky vyhľadať v prípade intenzívnych bolestí brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestí, ktoré pretrvávajú tri - štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia, uzavrela Zelníková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies