Cez Stredozemné more prešlo tento rok už takmer štvrť milióna migrantov

NETKY.SK • 14 August 2015, 17:21 • 2 min
Cez Stredozemné more prešlo tento rok už takmer štvrť milióna migrantov

BRUSEL/ŽENEVA - Približne 239.000 ľudí utekajúcich pred ozbrojenými konfliktami a chudobou prekročilo na svojej ceste do Európskej únie od začiatku roka Stredozemné more, informovala dnes Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

slovakia

left justify in out

Počet ľudí, ktorí dorazili do južnej Európy, už prevýšil celkový počet za minulý rok, ktorý činí 219.000, upozornila organizácia so sídlom v Ženeve.
Veľká väčšina ľudí prichádzajúcich cez more na člnoch pristála v Grécku a Taliansku; Španielsko a Malta zaznamenali od januára iba malé počty príchodzích.
Prílev ľudí do Grécka dramaticky vzrástol počas uplynulých mesiacov, čo vyvolalo humanitárnu krízu na gréckych ostrovoch.


"Svet čelí najhoršej utečeneckej kríze od druhej svetovej vojny," povedal v Bruseli vysoký komisár EÚ pre utečencov Dimitris Avramapulos. Priznal, že Európa "bojuje, aby zvládla vysoký prílev ľudí hľadajúcich útočište v rámci jej hraníc".


Komisár sa dnes stretol s niekoľkými ministrami svojho rodného Grécka k tamojšej migračnej kríze, ktorú nazval "osobitne urgentnou".


Európska komisia sa zaviazala poskytnúť Grécku do roku 2020 finančnú pomoc vo výške 474 miliónov eur, aby lepšie zvládalo prílev utečencov. Očakáva sa tiež, že Grécko bude aktivovať mechanizmus civilnej ochrany EÚ, čo umožní dodávky okamžitej humanitárnej pomoci, dodal Avramapulos.


Upozornil však, že Grécko nie je jediná krajina, ktorá čelí akútnej migračnej kríze. Kým do Grécka dorazilo v júli 50.000 utečencov, do Maďarska ich v tom istom mesiaci prišlo 35.000.


Budapešť požiadala vo štvrtok o naliehavú pomoc vo výške osem miliónov eur a EK sa bude jej žiadosťou zaoberať bez odkladu, uviedol eurokomisár. Súčasne skritizoval Maďarsko za výstavbu pohraničného plotu a povedal, že EK "povzbudzuje svoje členské krajiny, aby využívali alternatívne opatrenia".


IOM uviedla, že 92.000 z tých, ktorí tento rok dorazili do Európy cez Stredozemné more, boli Sýrčania, po ktorých boli početne najsilnejšie zastúpení utečenci z Afganistanu, Eritrey, Nigérie a Somálska.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies