Cez Slovensko-maďarský plynovod už prúdi plyn

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 13:03 • 2 min
Cez Slovensko-maďarský plynovod už prúdi plyn

BRATISLAVA - Slovensko-maďarským plynovodom začali prúdiť prvé kubíky zemného plynu. Počas marca sa smerom zo Slovenska do Maďarska prepravilo denne zhruba 531 tisíc metrov kubických plynu.

slovakia

left justify in out

"Zaznamenali sme rezerváciu prepravnej kapacity v smere do Maďarska na mesiac marec a následne aj na mesiac apríl,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream.


Slovensko-maďarský plynovod uviedli do komerčnej prevádzky 1. júla minulého roka. Počas minulého roka a prvých dvoch mesiacoch tohto roka však slovensko-maďarský plynovod zostal prázdny. „Neskúmame a ani nekomentujeme motívy svojich zákazníkov, ktorí si rezervujú prepravné kapacity. Preprava na slovensko-maďarskom prepoji bude závisieť najmä od toho, aké trhové príležitosti prinesie vývoj na trhu s plynom v Maďarsku a susedných krajinách," skonštatoval Eustream.


Plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,8 miliardy metrov kubických ročne. Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojilo vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.


Obojsmerný plynovod má dĺžku 110,7 kilometra. Z toho 92,1 kilometra je na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území. Výstavba plynovodu stála 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur. Projekt podporila aj Európska únia, a to v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu sumou 30 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies