Cez Slnečnú sústavu pred 70-tisíc rokmi prešla Scholzova hviezda

NETKY.SK • 19 Február 2015, 11:23 • 2 min
Cez Slnečnú sústavu pred 70-tisíc rokmi prešla Scholzova hviezda

LONDÝN - Medzinárodný tím astronómov na čele s Ericom Mamajekom z University of Rochester zistil, že pred približne 70-tisíc rokmi preletela cez okraj Slnečnej sústavy cudzia hviezda. Išlo o objekt známy ako Scholzova hviezda, ktorú tvorí červený a hnedý trpaslík.

slovakia

left justify in out

Scholzovu hviezdu, ktorej oficiálny názov je WISE J072003.20-084651.2, objavil v novembri 2013 Ralf-Dieter Scholz. Táto dvojhviezda sa momentálne nachádza približne 20 svetelných rokov od Slnka, no Mamajek s kolegami na základe pozorovaní jej trajektórie vypočítali, že pred 70-tisíc rokmi bola od Slnka vzdialená iba 0,8 svetelného roka, čo predstavuje vonkajšiu časť takzvaného Oortovho oblaku. V súčasnosti je najbližšou hviezdou Proxima Centauri nachádzajúca sa približne 4,2 svetelného roka od Slnka, pričom Scholzova hviezda sa od Slnka naďalej vzďaľuje.

 

V čase preletu cez spomínaný Oortov oblak mohla spôsobiť zmenu trajektórie niektorých komét, ktoré sa v ňom nachádzajú, podľa Mamajeka však bol vplyv tejto hviezdy na Slnečnú sústavu minimálny. "V Oortovom oblaku sú bilióny komét a trajektórie niektorých z nich sa pravdepodobne pod vplyvom Schulzovej hviezdy zmenili. Ale nepredpokladáme, že táto hviezda spôsobila výraznejšie zmeny v pohybe komét," uviedol Mamajek, podľa ktorého dôjde k preletu inej hviezdy cez Oortov oblak približne raz 100-tisíc rokov. V takej blízkosti, ako sa to stalo v prípade Scholzovej hviezdy, sa to však podľa výpočtov astronómov udeje v priemere raz za deväť miliónov rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona