Cez prázdniny denne ošetria záchranári tridsiatku detí

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 14:33 • 2 min
Cez prázdniny denne ošetria záchranári tridsiatku detí

BRATISLAVA - Záchranári počas letných prázdnin denne ošetria 30 detí. Čísla tak potvrdzujú, že nočnou morou rodičov sú cez prázdniny úrazy, informoval agentúru SITA hovorca záchranárov Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

Vlani počas dvoch letných mesiacov záchranári ošetrili 1 238 detí, z toho dve tretiny chlapcov. Najviac, až 290, v Prešovskom kraji, najmenej v kraji Žilinskom kraji (92).

 

Úrazy sa deťom stávajú pri bicyklovaní či korčuľovaní. Ide o zlomeniny rúk, nôh, ťažké úrazy hlavy a chrbtice, vnútorné poranenia hrudníka, brucha a hlavy. Zraniť sa môžu tiež na iných športoviskách či ihriskách, môže na ne spadnúť napríklad bránka pri futbale, čo sa opakovane podľa Chmela stáva. Najčastejšie ide pri športe o zlomeniny kľúčnej kosti, zlomeniny rúk, nôh či rôzne odreniny. Nebezpečné sú tiež opustené budovy alebo nestrážené staveniská. Deti môže zasiahnuť elektrický prúd, hrozí tiež pád z výšky. Zraniť sa však môžu aj pri lezení po stromoch či rôznych konštrukciách. Menšie deti k úrazom prichádzajú na pieskoviskách či preliezačkách.

 

Nebezpečné sú aj letné búrky v prípade, ak sa deti hrajú na voľných priestranstvách. Medzi najčastejšie domáce úrazy patrí napríklad intoxikácia čistiacimi prostriedkami a inými jedmi, ale aj úrazy elektrickým prúdom či popáleniny. 

Prvá pomoc sa vždy poskytuje podľa zásad. Najskôr treba zaistiť bezpečnosť, následne volať na linku 155 a správať sa podľa rád operátora. Pri úraze treba najskôr zastaviť masívne krvácanie, uvoľniť dýchacie cesty, resuscitovať, keď osoba nedýcha. Keď začne dýchať, treba ju uložiť do stabilizovanej polohy a následne ošetrovať iné poranenia. 

 

"Deti počas leta trávia viac času samé, bez dozoru, alebo v partii kamarátov, pričom stačí malá nepozornosť a môže dôjsť k úrazu. V prípade menších detí je dôležité mať ich stále na očiach, stačí chvíľková nepozornosť a nešťastie je na svete," vysvetlil hovorca záchranárov Boris Chmel. Ako dodal, najlepšou prevenciou je zmysluplné organizovanie voľného času, napríklad formou táborov, alebo snaha o vytvorenie bezpečného prostredia pre hry a pohyb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona