Cesty na Mars sú romantické predstavy, hovorí vedec NASA

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 13:45 • 2 min
Cesty na Mars sú romantické predstavy, hovorí vedec NASA

NITRA - O cestách na Mars majú ľudia dosť romantické predstavy, ktoré nemajú s realitou veľa spoločného. Hovorí to vedec slovenského pôvodu Ladislav Emanuel Roth, ktorý zasvätil svoj život práci pre NASA. Viedol radarový prieskum Marsu, venoval sa tiež výskumným projektom Venuše, Saturnu a jeho mesiaca Titan. Ako povedal pre agentúru SITA, bez veľmi komplikovaného zariadenia na udržiavanie života sa nedá na Marse robiť nič.

slovakia

left justify in out

„Na Marse je veľmi riedka atmosféra, je tam kysličník uhličitý, kyslík tam nie je. Na Zemi máme kyslík len vďaka rastlinám, pôvodne tu tiež nebol,“ poukázal Roth. Ako ďalej pokračoval, cesta na Mars trvá veľmi dlhý čas, je tam zima a zásadnou otázkou tiež je, ako zabezpečiť stravu. Zámer predávať jednosmerné letenky na Mars pred časom zverejnila organizácia Mars One Foundation. O letenky už prejavilo e-mailom záujem 10 000 ľudí. Roth nad tým ale krúti hlavou. „Keď sa nájdu takí, ktorí chcú ísť jednosmerne, tak - ako sa hovorí v Spojených štátoch - „more power to them“, nech idú,“ skonštatoval.

Ladislav Emanuel Roth patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti svetového mena v oblasti kozmického výskumu. Narodil sa v roku 1936 v Košiciach. Po ukončení štúdia na Fakulte elektrotechnického inžinierstva v Prahe pracoval vo Výskumnom ústave pre elektrotechnickú fyziku v Prahe, neskôr vo Výskumnom ústave spojovacej techniky A. S. Popova v Prahe. V roku 1966 emigroval do USA. Po šiestich rokoch štúdia a práce na Kalifornskej univerzite prišla ponuka pracovať pre Jet Propulsory Laboratory, ktoré je kľúčovým pracoviskom, kde sa navrhujú a konštruujú vesmírne sondy a odkiaľ sa riadi ich prevádzka. Rothove prístroje a programy boli súčasťou projektov Apollo, Mariner, Viking, Magellan. V roku 1997 odštartovala expedícia Cassini - Huygens, zameraná na prieskum Saturnu a jej najväčšieho mesiaca Titan, v ktorom bol za Cassini radar zodpovedný práve Roth. Cassini - Huygens je jedným z najväčších a najúspešnejších výskumných projektov vzdialených planét NASA. V roku 1998 mu Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre udelila čestný titul doctor honoris causa, v roku 2005 získal Medzinárodnú cenu Slovenskej akadémie vied. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona