Cesty budú posýpať už pred snežením,predísť chcú kalamitám

NETKY.SK • 27 Október 2015, 18:12 • 2 min
Cesty budú posýpať už pred snežením,predísť chcú kalamitám

BRATISLAVA – Preventívnymi posypmi ciest či posýpacími vozidlami pripravenými na stanovištiach už pred snežením chce bratislavská radnica predísť problémom s nezvládnutými snehovými kalamitami. Aj o takýchto opatreniach dnes rokoval operačný štáb zimnej údržby, o záveroch po skončení stretnutia informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

slovakia

left justify in out

S kritikou obyvateľov hlavného mesta sa stretla bratislavská radnica koncom januára tohto roka, keď nezvládla výdatné sneženie. Magistrát preto pripravil sériu opatrení, ktoré majú zimnú údržbu v hlavnom meste zlepšiť. Podľa primátora Nesrovnala pred zimnou sezónou zlepšili komunikáciu medzi dispečingami Dopravného podniku Bratislava, mestskej polície a firmy zabezpečujúcej zimnú údržbu na bratislavských cestách. Dispečeri sa budú riadiť informáciami od rovnakej meteorologickej služby. „Aby sa nestalo, že jedni si myslia, že bude pršať a druhí, že bude snežiť,“ hovorí primátor Nesrovnal. Zaviesť chcú túto zimu aj preventívne posypy. Cestári budú na cesty sypať zvlhčenú soľ ešte pred samotným snežením, aby sa sneh rýchlejšie topil a neostával na cestách. Vozidlá zimnej údržby budú po novom monitorované GPS zariadeniami, aby radnica mala prehľad, kde sa nachádzajú. Monitoring by podľa primátora Nesrovnala chceli zverejniť aj na internetovej stránke, aby vozidlá mohli sledovať aj občania.


Zimná pohotovosť v hlavnom meste sa oficiálne začína 1. decembra, keď obvykle prichádza do platnosti Operačný plán zimnej údržby. Ani skoršie sneženie by cestárov nemalo zaskočiť, techniku i posypový materiál budú mať pripravené aj pred týmto dátumom. Bratislava má na zimnú údržbu ciest vyčlenené približne štyri milióny eur. Zjazdnosť ciest bude zabezpečovať 43 sypačov, 11 multikár a mesto má v zálohe i jednu snehovú frézu. V pohotovosti bude aj 89 ručných pracovníkov. Na zimnú sezónu je pripravených vyše 2 000 ton posypových materiálov. Na neodhrabané či nezjazdné cesty budú môcť obyvatelia cez zimu upozorniť dispečing mesta na telefonickej linke +421 259 356 761 alebo e-mailom na dispecing@bratislava.sk.


Zimnú údržbu ciest v správe magistrátu bude rovnako ako vlani zabezpečovať firma A.R.K technické služby. Tá sa spolu s mestom začiatkom tohto roka stretla s kritikou najmä v súvislosti s nezvládnutou snehovou kalamitou v Bratislave koncom januára. Mestskí poslanci kritizovali aj to, že služby zimnej údržby sú drahé a mesto za vynaložené peniaze nedostáva adekvátne služby. Radnicu preto uznesením požiadali, aby preverila, či je mesto schopné zimnú údržbu vykonávať vlastnými silami. „Preverujeme to, ale keďže máme zmluvu a záväzok objednávať služby u vysúťaženej firmy, tak máme trošku zviazané ruky,“ povedal primátor s tým, že požadovanú informáciu pre poslancov pripraví. Podľa Nesrovnala by sa však prijatými opatreniami podobným kalamitám, ako tá z januára tohto roka, malo predchádzať, ak by však firma svoje povinnosti nezvládala, neminuli by ju sankcie.


Hlavné mesto zabezpečuje zimnú údržbu na cestách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest. Udržuje aj námestia, verejné priestranstvá, lávky a mosty. Stará sa tiež o 249 zastávok MHD a 1 228 priechodov pre chodcov. O cesty III. a IV. triedy sa starajú jednotlivé mestské časti, ktoré majú tieto cesty v správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies