Cestujúcich zo západnej Afriky už na letiskách v USA kontrolujú

NETKY.SK • 17 Október 2014, 06:51 • 2 min
Cestujúcich zo západnej Afriky už na letiskách v USA kontrolujú

WASHINGTON - Štyri medzinárodné letiská v USA - v Chicagu, Atlante, Newark v New Jersey a Dullesovo letisko pri Washingtone - začali vo štvrtok kontrolovať cestujúcich prichádzajúcich zo západoafrickej Guiney, Libérie a Sierry Leone.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov cestuje do USA zo Západnej Afriky denne 100-150 ľudí, keďže však neexistujú priame letecké spojenia, zvyčajne prestupujú v Európe, informovala tlačová agentúra DPA. Až 94 cestujúcich z dotknutých západoafrických krajín vstupuje do USA cez spomínané štyri letiská. 
      

Už v sobotu sa začali kontroly na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku. Cestujúci musia vyplniť cestovný dotazník, poskytnúť kontaktné informácie a nechať si odmerať teplotu. Ak budú vyhodnotení ako vysoko rizikoví, čaká ich dôkladnejšia zdravotná prehliadka. Napriek týmto kontrolám sa v Kongrese ozývajú hlasy požadujúce zákaz cestovania do USA z ebolou postihnutých krajín západnej Afriky. Argumentujú tým, že príznaky eboly sa môžu prejaviť až 21 dní po nakazení človeka.
      

To bol aj prípad 29-ročnej zdravotnej sestry Amber Joy Vinsonovej z nemocnice v americkom Dallase. Letecká spoločnosť Frontier Airlines upozornila v noci nadnes cestujúcich zo siedmich letov, že leteli minulý piatok v lietadle so sestrou, u ktorej sa neskôr potvrdila ebola, alebo leteli v tom istom lietadle, ktoré odstavili až v stredu, keď boli o ebole cestujúcej informovaní. Spoločnosť vyzvala konkrétnych pasažierov, aby v prípade pochybností kontaktovali Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). 
      

Hovorca CDC dr. Christopher Braden vo štvrtok na tlačovej konferencii povedal, že Amber Joy Vinsonová mohla byť chorá už v piatok, keď cestovala z Dallasu do Clevelandu pripraviť vlastnú svadbu. Jamajka, Guyana a Trinidad a Tobago sa vo štvrtok pridali ku krajinám západnej pologule, ktoré zakázali vstup cestujúcich prichádzajúcim z ebolou postihnutých krajín západnej Afriky. O deň skoršie tento zákaz oznámila Kolumbia a Svätá Lucia.
      

Jamajka uviedla, že nevpustí do krajiny nikoho, kto počas uplynulých štyroch týždňov bol v Guinei, Libérii alebo Sierra Leone. Kanadská letecká spoločnosť Air Canada povolila svojim letuškám nosiť jednorazové rukavice na ochranu pred rizikom nakazením vírusom eboly, ku ktorému by mohlo dôjsť pri zbierajú napríklad pohárikov s infikovanými slinami. Air Canada uviedla, že toto opatrenie zavádza, pretože palubný personál sa cíti ohrozený, hoci riziko kontaminácie je podľa zdravotníkov veľmi nízke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona