Cestujúci prvého metra v čínskom Sin-ťiangu sa budú musieť legitimovať

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 13:45 • 2 min
Cestujúci prvého metra v čínskom Sin-ťiangu sa budú musieť legitimovať

PEKING - Prevádzkovatelia nového metra v Urumči, hlavnom meste čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde má byť prvá linka otvorená tento rok, budú požadovať od cestujúcich, aby pred jazdou preukazovali svoju totožnosť. Pôjde o ďalšie z bezpečnostných opatrení v tomto regióne na severozápade Číny, ktorý je domovom národnostnej menšiny Ujgurov.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP o tom informovala v stredu s odvolaním sa na správu čínskej oficiálnej tlačovej služby Sinchua. Podľa zverejnených údajov bude možné uložiť pokutu do výšky 200 jüanov (26 eur) tomu, kto sa povezie metrom bez platného cestovného lístka alebo kto pri kúpe cestovného lístka použije cudzí doklad totožnosti. Dané opatrenie schválil ešte v nedeľu oblastný zákonodarný zbor.

 

Monitorovacie skupiny tvrdia, že Ujguri hlásiaci sa tradične k islamu sú v Sin-ťiangu terčom rozsiahlej sledovacej a bezpečnostnej kampane, v rámci ktorej skončili tisíce ľudí vo väzbe alebo politických indoktrinačných strediskách. Tamojší predstavitelia však označujú tieto opatrenia za potrebné v záujme potlačenia separatistického hnutia, ktoré dlhodobo tlie pod povrchom a živené je sčasti moslimským extrémizmom.

 

Peking obviňuje ujgurských separatistov z násilností v Sin-ťiangu, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies