Cestujete do Turecka? Víza si môžete vybaviť aj elektronicky!

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 16:47 • 2 min
Cestujete do Turecka? Víza si môžete vybaviť aj elektronicky!

Elektronický systém udeľovania víz rozdeľuje žiadateľov podľa štátnej príslušnosti.

slovakia

left justify in out

Turecko zaviedlo k 17. aprílu tohto roka systém elektronického udeľovania víz. Ten je platný pre účely turistiky a obchodné cesty pre občanov 94 krajín sveta. Plne nahrádza vízovú nálepku udeľovanú na veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch Turecka v zahraničí, ako aj vízovú známku udeľovanú na hraničných priechodoch pri vstupe do Turecka.

Ako priblížil riaditeľ konzulárneho odboru slovenského ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin, zaregistrovať sa možno na webovej stránke www.evisa.gov.tr, ktorá má tureckú a anglickú mutáciu. Po zadaní nevyhnutných osobných údajov a zaplatení správneho poplatku prostredníctvom kreditnej karty vo výške 20 amerických dolárov (15 eur) dostane žiadateľ e-vízum na e-mailovú adresu, ktorú uviedol. Treba ho vytlačiť a prezentovať na hraničnom priechode.

"Je dôležité mať vytlačený formulár pri sebe. Ten slúži ako doklad, že ste sa zaregistrovali a máte vízum," priblížil Jakabčin.

V prípade štúdia a zamestnania stále na veľvyslanectvách


V prípade vycestovania za štúdiom alebo zamestnaním sa musia žiadosti o víza naďalej podávať na veľvyslanectvách alebo generálnych konzulátoch Turecka v zahraničí.

Elektronický systém udeľovania víz rozdeľuje žiadateľov podľa štátnej príslušnosti. V prvej je zaradených 40 štátov, medzi nimi aj SR. Občania týchto štátov získajú e-víza bez spĺňania špecifických kritérií. Slovákom sa udeľujú víza na dobu 180 dní s dĺžku pobytu 30 dní a umožňujú viacnásobný vstup do krajiny.

Do druhej skupiny je zaradených 54 štátov. Žiadatelia musia spĺňať niekoľko ďalších kritérií a podmienok na ich získanie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies