Cestujeme za BMW: BMW Art Car od Jeffa Koonsa v Ľubľane

NETKY.SK • 13 August 2014, 10:33 • 2 min
Cestujeme za BMW: BMW Art Car od Jeffa Koonsa v Ľubľane

BRATISLAVA - Cestovateľský tip: Slovinská metropola hostí jedno z exkluzívnych umeleckých diel zbierky BMW Art Car Collection.

slovakia

left justify in out

Už len do 14. augusta si návštevníci mesta a cestovatelia môžu prezrieť BMW Art Car vytvorené umelcom Jeffom Koonsom. Umelecký model BMW M3 GT2 je vystavený pred Mestským múzeom v Ľubľane.

 

Zbierka BMW Art Car zahŕňa unikátne stvárnenie modelov BMW od svetoznámych umelcov. Inšpiráciou pre vznik zbierky bol francúzsky automobilový pretekár Hervé Poulain a riaditeľ spoločnosti BMW Motorsport Jochen Neerpasch. V roku 1975 Poulain požiadal svojho priateľa, amerického umelca Alexandra Caldera, aby mu pomaľoval pretekárske auto BMW 3.0 CSL. Calderovo dielo malo vytvárať efekt vyjadrujúci pohyb a dynamiku.

 

Najnovší projekt v rámci zbierky BMW Art Car Collection vytvoril Jeff Koons. Jeho dielo – BMW M3 GT2 – sa v roku 2010 zúčastnilo pretekov v Le Mans.

 

„Tieto pretekárske automobily sú esenciou života  -  silné a plné energie. Môžete sa pridať, doplniť niečo vlastné a napokon sa nechať uniesť. Pod maskou sa skrýva množstvo energie a ja som chcel umožniť mojim prstom, aby ich viedla táto energia vozidla, aby sa s ňou spojili,“ takto Koons opísal svoju inšpiráciu.

 

Adresa  Mestského múzea v Ľubľane -  Gosposka ulica 15.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona