Cestu cez Súľovu uzavreli pre popadané stromy

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 12:33 • 2 min
Cestu cez Súľovu uzavreli pre popadané stromy

KOŠICE – Nepriaznivé počasie so snehom, vetrom a popadanými stromami spôsobuje problémy na horských úsekoch ciest v Košickom kraji. Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobríková, zjazdnosť ciest je problematická najmä v hornatých častiach v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice – okolie. Správa ciest KSK má v teréne 15 sypačov, tri traktory s radlicami, šesť nakladačov, slúži 29 vodičov a 11 pilčíkov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest KSK Zuzana Fejesová, dnes predpoludním husto snežilo na horskom priechode Súľova a na Dobšinskom kopci, taktiež aj v západnej oblasti Slovenského raja  - Mlynky, Dedinky, Stratená, ako aj na horských prechodoch Grajnár a Gretľa. Vnoci pribudlo v tejto oblasti približne 30 cm nového snehu, čo znamená, že je tam momentálne výška snehovej pokrývky cca 40 -50 cm. Odpluhovaním napadaného snehu z vozoviek sú vytvorené pri cestách mantinely ako v zime. Silný vietor v tejto oblasti spôsobuje vytváranie snehových jazykov na cestách, ktoré cestári priebežne odstraňujú.

„Na Spiš sme presunuli aj jeden sypač z Trebišova. Sypač z Moldavy nad Bodvou a sypač z Rožňavy vypomáha spišskému regiónu na hraničných úsekoch. Rožňavčania čistia cestu na úseku od Grajnára cez Mlynky smerom na Dedinky, Moldavčania od okresnej hranice na Štóskom kopci cez Smolník až po Úhornú,“ spresnila Fejesová.

Vzhľadom na to, že sneh je mokrý a ťažký, pri silnom vetre až víchrici na niektorých miestach padajú stromy.

„Pre popadané stromy na vyše osemkilometrovom úseku bol od tretej hodiny ráno pre všetku dopravu uzavretý horský priechod Súľova. Sprejazdňovanie tohto úseku  zabezpečujeme vlastnými kapacitami, na výpomoc sme zavolali aj členov hasičského a záchranného zboru. Popadané stromy, ktoré zasahujú do jazdného profilu, ale dajú sa obísť, riešime vlastnými pilčíkmi na horských priechodoch Grajnár, na Gretli, na Folkmárskom a na Štóskom kopci, medzi Rudňanmi a Poráčom, na ceste na Zlatú Idku, na ceste na Hačavu,“ informovala Fejesová.

Okrem horského priechodu Súľova je pre nepriaznivú poveternostnú situáciu od stredy od 14. hodiny uzavretý aj úsek cesty II/549 medzi obcami Úhorná a Krásnohorské Podhradie, tzv. Pačanský kopec.

V nižších polohách sú cesty po posype mokré, vo vyšších polohách (nad 600 m.n.m) sa vytvára kašovitá vrstva snehu. Na cestách Slovenského raja je čerstvý sneh hrúbky 3-5 cm. Posypať vozovku bolo vo štvrtok ráno potrebné aj na cestách okresu Košice okolie a na horskom priechode Dargov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona