Cestovný ruch na Slovensku zažíva svoj najlepší rok

NETKY.SK • 2 Október 2016, 11:13 • 2 min
Cestovný ruch na Slovensku zažíva svoj najlepší rok

BRATISLAVA - Cestovný ruch na Slovensku zažíva v tomto roku vôbec najlepší rok od svojej samostatnosti. V prvom polroku 2016 podľa Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR navštívilo Slovensko 2,3 milióna návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast o 18,9 %.

slovakia

left justify in out

"Tržby za ubytovanie vzrástli o takmer 24 % v porovnaní s minulým rokom," dodal prezident zväzu Marek Harbuľák. Hlavná časť letnej sezóny, teda mesiace júl a august, pokračovala tiež podľa hotelierov a ďalších podnikateľov v cestovnom ruchu, v rekordných číslach.

 

Cestovný ruch na Slovensku pritom podľa zväzu potvrdzuje aj svoje významné postavanie a prínos pre ekonomiku krajiny. "Po výraznom prepade v roku 2014 minuli turisti na Slovensku v roku 2015 takmer 5 miliárd eur, čím len na dani z pridanej hodnoty (DPH) štát získal takmer 300 miliónov eur," zdôraznil Harbuľák. Okrem toho je turizmus podľa neho významným zamestnávateľom a tvorcom pracovných príležitosti v regiónoch, kde sa nedarí rozvíjať iné odvetvia.

 

Tento rok turizmus podľa zväzu prinesie nielen rekordný počet návštevníkov, ale aj rekordné tržby v službách cestovného ruchu. To sa odrazí vo zvýšených príjmoch do štátnej kasy a v príjmoch z dane z ubytovania pre obce a mestá. "Aj preto dúfame, že sa nám podarí aspoň udržať tohtoročný rozpočet na podporu rozvoja cestovného ruchu pre nasledujúci rok," doplnil šéf ZCR SR.

 

Považuje to za kľúčový faktor, aby počet návštevníkov v nasledujúcich rokoch neklesal, ale ďalej rástol. Pripomenul, že v návrhu štátneho rozpočtu sa plánuje znížiť podpora rozvoja turizmu o 4 milióny eur. "Pritom celková suma na podporu cestovného ruchu v tomto roku vo výške 11,5 milióna eur tvorí 0,06 % v pomere k tomu, čo prinesie cestovný ruch v tržbách," opísal Harbuľák.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona