Cestovný ruch môže v roku 2020 dosiahnuť podiel 3,2 % na celkovom HDP

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 14:38 • 2 min
Cestovný ruch môže v roku 2020 dosiahnuť podiel 3,2 % na celkovom HDP

BRATISLAVA - Cestovný ruch na Slovensku má potenciál dosiahnuť v roku 2020 podiel 3,2 % na celkovom hrubom domácom produkte (HDP).

slovakia

left justify in out

Predpokladá to Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. Rizikové faktory tohto vývoja sú oblasti eurofondov a nedostatočných finančných zdrojov na propagáciu a prezentáciu Slovenska. Uvádza sa to v správe o plnení cieľov vyplývajúcich zo Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú vláde SR predloží Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Stratégia predpokladá, že v tomto roku sa bude cestovný ruch podieľať na tvorbe HDP 2,8 %.


Ako ďalej uvádza správa, v budúcom období je dôležitá propagácia a prezentácia Slovenska a ekonomické a legislatívne prostredie podnikania malých a stredných podnikov, vrátane otázok týkajúcich sa zamestnanosti. Podľa správy je dôležitá aj realizácia projektu 'Národný systém kvality služieb cestovného ruchu'. V tomto roku prejdú osoby a subjekty, ktoré tento systém kvality realizujú, školením. Správa predpokladá začiatok certifikácie zariadení cestovného ruchu ku koncu prvého polroka tohto roka.


Podľa údajov z výberového zisťovania v oblasti pracovných síl, ktoré sú udávané za deväť mesiacov predchádzajúceho roka, správa predpokladá, že v cestovnom ruchu je v súčasnosti vytvorených viac ako 120 tis. pracovných miest, pričom za posledné tri roky pribudlo v tomto odvetví sedemtisíc pracovných miest.

 

"Zohľadniac pritom postupné spresňovanie vykazovaných údajov i štatistické odchýlky je možné túto skutočnosť vnímať ako veľmi pozitívny prínos cestovného ruchu do ekonomiky Slovenska. Možno preto konštatovať, že cestovný ruch takto veľmi pozitívne prispel k celkovému znižovaniu miery nezamestnanosti na Slovensku," uvádza správa. Za jedenásť mesiacov minulého roka vzrástol podľa správy počet lôžok ubytovacích zariadení oproti celému roku 2014 o takmer 13,5 tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona