Cestovné v prímestskej doprave v KSK ovplyvnilo mýto a zvýšená DPH

NETKY.SK • 5 Január 2011, 09:08 • 2 min
Cestovné v prímestskej doprave v KSK ovplyvnilo mýto a zvýšená DPH

Cestovné v prímestskej doprave v KSK ovplyvnilo mýto a zvýšená DPH

slovakia

left justify in out

Od začiatku tohto roka platí na území Košického samosprávneho kraja (KSK) nová tarifa v prímestskej autobusovej doprave, ktorú na základe zmluvy zabezpečujú dopravcovia - Eurobus, a.s., a SAD Michalovce, a.s.
      Ako informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková, základné cestovné v jednotlivých tarifných pásmach sa zvýšilo maximálne o 10 %. "Podľa platnej legislatívy výška cestovného pre oblasť pravidelnej autobusovej dopravy vo verejnom záujme už nie je stanovená cenovým výmerom, ale tarifou, ktorá je súčasťou zmluvy a dohodli sa na nej dopravcovia so správnym orgánom – samosprávnym krajom. Po zohľadnení novej tarify by zvýšenie platieb malo priniesť zvýšenie tržieb dopravcov o 846.597 eur," uviedla Bobriková.
      Ako ďalej spresnila, pri platení v hotovosti je cestovné zaokrúhlené na 5 centov, pri platení čipovou kartou na 1 cent. Výška cestovného v najnižšom tarifnom pásme do 4 kilometrov ostáva zachovaná s ohľadom na výšku cestovného v mestských dopravách a budúcu integráciu dopravy. "Zľavnené cestovné je upravené jednotne ako 40-% zľava zo základného cestovného vo všetkých tarifných pásmach. Zároveň bol v záujme spravodlivosti zavedený rovnomerný rozdiel medzi výškou cestovného vo všetkých druhoch cestovného medzi jednotlivými tarifnými pásmami," doplnila hovorkyňa KSK. Výška cestovného pre občanov nad 70 rokov veku je upravená z 0,20 eura na každých aj začatých 50 kilometrov na 0,30 eura za každých aj začatých 25 kilometrov. Táto úprava znamená zjednotenie s ostatnými samosprávnymi krajmi. Naďalej je zvýhodnená platba čipovou kartou.
      Nová tarifa priniesla tri novinky. Prvou je zavedenie prestupného cestovného lístka, druhou novinkou je zrušenie platenia za zachádzky, ktoré sú cestujúci nútení strpieť a treťou neplatenie za obchádzky, ak trvajú kratšie ako sedem dní. Ak majú trvať dlhšie budú už predmetom tarify," poznamenala Bobriková.
      Hlavným dôvodom zvýšenia tarify je zvýšenie dane z pridanej hodnoty a povinnosť platiť mýto aj pre autobusových dopravcov v prímestskej doprave. Zmluvným dopravcom v KSK tak výdavky vzrastú o viac ako 400.000 eur. Táto suma pôjde do štátnej pokladnice, no dopravcom ju ako oprávnenú položku súvisiacu so zabezpečovaním dopravy vo verejnom záujme musí uhradiť samosprávny kraj. Faktom teda je, že takto zvýšený príjem do štátneho rozpočtu zaťaží samosprávne kraje, ktoré sa pre krízu nachádzajú vo veľmi zložitej ekonomickej situácii.
      KSK zabezpečuje dopravu do všetkých 440 obcí v kraji. V roku 2009 dopravcovia vo verejnom záujme prepravili 27,84 milióna cestujúcich so zľavami, ktoré im v sume 11 miliónov eur uhradil samosprávny kraj. "Táto položka nie je legislatívne nárokovateľná, samosprávny kraj ju však uhrádza v súlade so svojou sociálnou politikou. Za rok 2010 KSK plánuje dopravcom uhradiť 12 miliónov eur. Zvýšenie sumy súvisí napríklad aj s nútenými obchádzkami autobusov, ktoré pre povodne a poškodené cesty mali vyššie náklady na pohonné látky," uzavrela Bobriková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona