Cestovné poriadky vlakov sa od dnešného dňa upravujú

NETKY.SK • 28 Február 2016, 12:03 • 2 min
Cestovné poriadky vlakov sa od dnešného dňa upravujú

BRATISLAVA - Na železnici sa upravujú od dnešného dňa cestovné poriadky. Ľudia, ktorí dochádzajú vlakom do práce či do školy, by si preto mali skontrolovať, či nenastali zmeny aj pri ich spojoch.

slovakia

left justify in out

Najviac noviniek zavádza od dnešného dňa štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a to v diaľkovej aj regionálnej doprave. Napríklad na východnom Slovensku chce dopravca zabezpečiť lepšiu nadväznosť na piatkové a nedeľné posilové rýchliky spájajúce východ krajiny s Bratislavou.

 

ZSSK tak upravuje odchody a príchody osobných vlakov na siedmich regionálnych vlakových linkách. "Nové alebo upravené prípoje k rýchlikom Šarišan alebo Chopok čakajú cestujúcich na trasách do Lipian, Prešova, Humenného, Medzilaboriec, Bardejova, Čiernej nad Tisou a Stakčína," vymenovala hovorkyňa spoločnosti Jana Morháčová.

 

Zároveň sa zrušením komerčných InterCity (IC) vlakov zvýšila priepustnosť tratí. Preto budú mať niektoré osobné vlaky na trati Žilina – Košice kratší jazdný čas, keďže nebude potrebné dávať prednosť vlakom vyššej kategórie. Napríklad večerný osobný vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša sa zbaví státia v Ružomberku a do Liptovského Mikuláša príde o 18 minút skôr.

 

Na trati medzi Bratislavou a Žilinou sa však naopak jazdné časy niektorých diaľkových i regionálnych vlakov predĺžia. Dôvodom sú výlukové práce medzi stanicami Žilina a Dolný Hričov, ktoré uskutočňuje správca dopravnej cesty – Železnice Slovenskej republiky.

 

Novinky nastanú aj v oblasti stredného Slovenska. ZSSK vyhovela požiadavkám obyvateľov obcí Hronsek a Veľká Lúka v okresoch Banská Bystrica a Zvolen a chce im zlepšiť cestovanie cez víkend. Vo Zvolene tak vzniknú prípoje medzi vlakmi z Kremnice do Zvolena a zo Zvolena do Banskej Bystrice alebo medzi vlakmi z Banskej Bystrice do Zvolena a zo Zvolena do Novej Bane.

 

Súčasne sa predĺži jeden pár regionálnych expresov medzi Zvolenom a Žilinou o ďalší vozeň. Počet miest na sedenie sa tiež zvýši aj vo vyťažených dňoch vo vlakoch medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou.

V rámci úprav cestovného poriadku na západnom Slovensku, napríklad ZSSK zjednocuje zastavovanie regionálnych expresov tak, že všetky budú stáť v stanici Devínska Nová Ves a žiaden nezastaví v Zohore. Tiež regionálny expres Pezinčan, ktorý v súčasnosti premával len z Bratislavy do Pezinka, pôjde po novom až do Trenčína. Vlak má odchod z Bratislavy o 15.39 h a do Trenčína príde o 17.18 h.

 

V prípade medzištátnej dopravy bude po novom nočný lôžkový vozeň z Prahy do Banskej Bystrice jazdiť až do Zvolena. V pracovných dňoch bude mať príchod do Zvolena o 8.21 h, počas víkendov a štátnych sviatkov o 8.50 h.

Súkromný dopravca Leo Express predĺži od dnešného dňa svoj vlak číslo 1367 zo Spišskej Novej Vsi do Prešova a zároveň pridáva nový vlak na trati Prešov – Košice. Spoločnosť tiež ruší vlak zo Spišskej Novej Vsi do Prahy, tento však nahrádza novým párom vlakov z Košíc do Prešova a z Prešova do Prahy.

 

V prípade dopravcu RegioJet výraznejšie zmeny nenastanú. Spoločnosť v novom cestovnom poriadku zrušila tri páry vlakov, ktoré odriekala už od 17. decembra minulého roku. Novinkou je, že vlak číslo 4306 bude zastavovať na zastávke Rovinka na znamenie.

 

Zároveň ŽSR ohlásila aj príchod nového dopravcu na slovenské koľajnice. Je ním spoločnosť Arriva Slovensko, ktorá začne svoje vlaky vypravovať od 5. marca tohto roku. Dopravca bude prevádzkovať jeden pár vlakov týždenne na trase z Prahy cez Vlársky průsmyk do Trenčína.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies