Cestovné poriadky vlakov a autobusov sa od nedele 13. decembra menia

NETKY.SK • 12 December 2015, 12:21 • 2 min
Cestovné poriadky vlakov a autobusov sa od nedele 13. decembra menia

BRATISLAVA - Vlaky a autobusy upravujú od nedele 13. decembra svoje cestovné poriadky. Už tradične totiž v tomto období nastupuje celoštátna zmena odchodov a príchodov vlakových a autobusových spojov.

slovakia

left justify in out

Ľudia, ktorí cestujú vlakom či autobusom do práce alebo do škôl, by si preto mali skontrolovať, či nenastali zmeny aj pri spojoch, ktoré využívajú. Napríklad bratislavský autobusový dopravca Slovak Lines upravuje cestovné poriadky prímestských autobusov. "Najväčšie zmeny cestovných poriadkov sa týkajú tentoraz Záhoria, kde sa pridávajú ďalšie nadväznosti na vlaky a posilňuje sa intervalová autobusová doprava v regióne a zlepšuje sa tiež dopravná obslužnosť cez víkendy," vymenovala hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová.

 

Zvyšuje sa podľa jej slov ponuka spojov v sobotu a v nedeľu z Bratislavy a Stupavy do Rohožníka a späť, z Bratislavy a Stupavy do Malaciek a späť a rovnako z Bratislavy, Stupavy a Záhorskej Vsi do Malaciek a späť. V cestovných poriadkoch však prichádza podľa jej slov aj k ďalším zmenám, upozorňuje preto cestujúcich, aby sa na zmeny pripravili a vopred si preverili časy odchodov svojich spojov.

 

Podobne upravuje cestovné poriadky aj SAD Humenné, ale podľa dopravcu ide len o minimálne zmeny. Objem realizovaných výkonov ostáva nezmenený, žiadne rušenie spojov sa teda nechystá. Upravujú sa skôr len časy spojov, aby sa zlepšila prípojovosť k vlakom.

 

Rovnako je na tom aj SAD Lučenec, ktorý tiež od 13. decembra nepripravuje žiadne výrazne zmeny. Úpravy nastanú len pri odchodoch či príchodoch niektorých spojov.

 

Čo sa týka vlakov, cestovný poriadok upravuje aj štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a tiež aj súkromný dopravca RegioJet. V prípade ZSSK však ostáva zachovaný objem výkonov objednávaný od štátu, to znamená, že dopravca v tomto roku rozsah vlakov meniť nebude. Dopravu zaistí v objeme 31,3 milióna vlakových kilometrov.

 

Najvýraznejšia zmena nastane pri vlakoch, ktoré nie sú štátom objednávané, a teda InterCity (IC) vlakoch. Tie dopravca od 18. januára budúceho roku úplne zruší. Doteraz jazdia na trase medzi Bratislavou a Košicami. Spoločnosť uistila, že cestovné v roku 2016 zvyšovať nebude.

 

Medzi novinky, ktoré od nedele spustí do praxe, patria napríklad nové priame vlaky z Bratislavy do Banskej Bystrice. S tým následne súvisí zavedenie prestupov vo Zvolene pre cestujúcich, ktorí chcú ísť južnou trasou cez Zvolen do Košíc. Dopravca tiež skráti jazdný čas na trase medzi Bratislavou a Prahou. Prepraviť sa medzi týmito dvomi mestami bude možné pod štyri hodiny.

 

Súkromný dopravca RegioJet v rámci úpravy cestovného poriadku od 13. decembra napríklad predlžuje vlakové spoje z Prahy cez Žilinu a Martin až do Banskej Bystrice a Zvolena a nasadí tiež lôžkové a ležadlové vozne na nočné spoje z Prahy do Košíc a späť.

 

Zároveň posilní spoje na trase z Prahy cez Ostravsko a Žilinu do Košíc, keďže bude nočný spoj premávať denne a na spojoch bude nasadzovaných 13 vozňov s celkovou kapacitou okolo 700 cestujúcich. V prípade štátom dotovanej linky z Bratislavy do Komárna dopravca len upraví časy pri niektorých vlakoch, čo je reakciou na požiadavky cestujúcich.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies