Cestovné na železnici má stúpnuť koncom leta približne o 10 %

NETKY.SK • 3 Jún 2011, 08:31 • 2 min
Cestovné na železnici má stúpnuť koncom leta približne o 10 %

Cestovné na železnici má stúpnuť koncom leta približne o 10 %

slovakia

left justify in out

img

Cestujúci na železnici by mali od konca tohto leta zaplatiť viac na cestovnom, a to približne o 10 %. Nepôjde však o lineárne zvýšenie cien, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) majú totiž na žiadosť ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) pripraviť novú cenovú politiku, obsahujúcu nové produkty či typy zliav.
      "Náklady prevyšujú zisky, ceny cestovného neboli upravované sedem rokov, medzi tým nielen inflácia, ale aj niektoré zásadnejšie komodity, ktoré sú súčasťou každodenného vývoja dopravy, výraznejšie vzrástli, a preto hovoriť o cenách je logické," zdôvodnil minister na dnešnej tlačovej konferencii.
      Ako však upozornil, ŽSR žiadali výraznejšie zvýšenie cestovného. "Miera a kombinácia položiek v cenovej politike je na väčšiu diskusiu, preto som nepodpísal ten zámer, lebo podľa môjho názoru bol nadmerný a príliš málo flexibilný, tak som požiadal osobného dopravcu o nový návrh, ktorý využije aj inovatívne nástroje pre cenovú politiku," vysvetlil.
      Na železnici by sa mal taktiež v období 2012/2013 meniť aj grafikon, prvé podklady prúdu cestujúcich už dnes odovzdal na ministerstvo žilinský Výskumný ústav dopravný. "V rámci revitalizácie sa pokúšame o získanie práce pre železnice. V osobnej doprave to bude znamenať nastolenie deľby práce medzi autobusovou a železničnou dopravou, ktorá bude súvisieť aj so zásadnou zmenou grafikonu dopravy," uzavrel generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh na ministerstve Jiří Kubáček.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies