Cestovky sú v zdravej kondícii, krach Karya Tour mal špecifické pozadie

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 12:21 • 2 min
Cestovky sú v zdravej kondícii, krach Karya Tour mal špecifické pozadie

Cestovky sú v zdravej kondícii, krach Karya Tour mal špecifické pozadie

slovakia

left justify in out

Viac ako 230 cestovných kancelárií (CK), ktoré fungujú na slovenskom trhu, sú v zdravej kondícii. Ich klienti sa nemusia obávať, že sa do konca sezóny zopakuje prípad z minulého týždňa, keď bratislavská CK Karya Tour musela vyhlásiť bankrot, ubezpečil dnes generálny sekretár Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Ivan Schwarz.
      "Medzi súčasných 130 členov SACKA patrí aj CK Karya Tour. Tá bola v zmysle zákona o poistení zájazdu pre prípad úpadku CK poistená v poisťovni Allianz," uviedol pre TASR s tým, že vyhlásenie úpadku súviselo "so špecifickou situáciou". Karya Tour totiž doplatila na krach svojho incommingového partnera Sunspot Seyhat LTD STI v tureckej Antalyi, s ktorým mala uzatvorenú zmluvu o sprostredkovaní služieb v cestovnom ruchu. Išlo o jeden balík služieb. Práve tejto agentúre menovaná CK prevádzala platby klientov za účelom úhrady ubytovania, stravovania, transferov a leteckej dopravy. Uvedený partner si však prestal plniť záväzky voči CK, skrachoval a nebol ani schopný postarať sa o ubytovanie a dopravu dovolenkárov späť na Slovensko. "Až 99 % CK, členov SACKA, však nemá uzatvorené zmluvy na kompletný balík služieb u jednej incommingovej agentúry. Dohody majú podpísané jednotlivo s relevantnými prevádzkovateľmi každej služby." Z komunikácie s CK preto ani nepredpokladáme, že by sa špecifická situácia, s akou je spojená CK Karya v úpadku, mohla v dovolenkovej sezóne 2010 zopakovať, konštatoval Schwarz. O krachu agentúry Sunspot Seyhat sa Karya Tour dozvedela neskoro, napriek snahe nebola úspešná pri uzatvorení zmluvy s novou incommingovou spoločnosťou, a preto je v úpadku.
      Verejnosť si však môže pri zakúpení zahraničného zájazdu overiť, či a v ktorej poisťovni je CK poistená pre prípad insolventnosti. Webová stránka Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) vedie zoznam poisťovní (Allianz, Európska cestovná poisťovňa, UNION, Kooperativa, UNIQA). Pri každej z nich je zoznam poistených CK, ktorý však nemusí celkom mapovať realitu. Cestovka na požiadanie musí klientovi predložiť platnú poistku proti úpadku uzatvorenú s komerčnou poisťovňou. Povinnosť preukázať sa poistkou nemajú cestovné agentúry, ktoré len sprostredkúvajú predaj zájazdov iných CK.
      "SOI realizuje dodržiavanie zákona o poistení zájazdu proti úpadku kontrolami CK na tuzemskom trhu. Tie sa vykonávajú podľa plánu centrálnych akcií alebo v zmysle podnetov a riešia ich naše krajské inšpektoráty," uviedla hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies