Cestovky by podľa OĽaNO mali zverejňovať súhrnnú cenu zájazdov

NETKY.SK • 13 November 2013, 15:00 • 2 min
Cestovky by podľa OĽaNO mali zverejňovať súhrnnú cenu zájazdov

BRATISLAVA - Cestovné kancelárie by v reklamách mali uvádzať súhrnné ceny zájazdov. Navrhujú to v novele zákona o reklame poslanci za OĽaNO Jozef Viskupič, Igor Matovič, Erika Jurinová a Martin Fecko.

slovakia

left justify in out

"Verejná propagácia zájazdu prostredníctvom reklamy, ktorá neuvádza súhrnnú cenu zájazdu, predstavuje pre spotrebiteľov problém a možno ju považovať za zavádzajúcu až klamlivú," argumentujú poslanci.

Slovenskí spotrebitelia sú podľa obyčajných ľudí po celý rok predmetom záujmu rôznych objednávateľov reklamy vrátane subjektov propagujúcich zájazdy, napríklad cestovných kancelárií. Tieto subjekty zverejňujú mimoriadne zaujímavé ponuky na zájazdy do slovenských i zahraničných destinácií za zdanlivo lákavé ceny, ktoré však podľa nich často nezodpovedajú cenám, ktoré musí spotrebiteľ za daný zájazd skutočne zaplatiť. "Cena zájazdu, ktorá sa ponúka prostredníctvom reklamy, totiž nezahŕňa platby za ďalšie služby, ktoré sú súčasťou zájazdu, ako ani zvýšenie ceny, ku ktorému možno po dohode pristúpiť aj jednostranne, napríklad z dôvodu nečakaného zvýšenia letiskových poplatkov," vysvetľujú poslanci za OĽaNO.

Navrhujú preto, aby cestovné kancelárie v reklame uvádzali súhrnnú cenu zájazdu. "Súhrnnou cenou zájazdu sa rozumie cena zájazdu, ktorú spotrebiteľ zaplatí vrátane ďalších platieb za služby, ktorých cena nie je zahrnutá v cene zájazdu, ak sú súčasťou zájazdu, ako aj informácie o možnom zvýšení ceny podľa Občianskeho zákonníka," píšu v návrhu.

V prípade, že nie je možné určiť súhrnnú cenu zájazdu, sa objednávateľovi reklamy novelou ukladá povinnosť, aby uviedol v reklame reprezentatívny príklad zájazdu, ktorý okrem ceny zájazdu obsahuje údaje o ďalších platbách za služby, ktorých cena nie je zahrnutá v cene zájazdu, ak sú súčasťou zájazdu, a údaje o výške týchto ďalších platieb vrátane informácie o možnom zvýšení ceny zájazdu.

Právnou normou sa parlament bude zaoberať na novembrovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona