Cestovatelia pozor: Z Mexika si môžete doniesť nechcenú infekciu, ochorenie trvá niekoľko dní až mesiac

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 10:06 • 2 min
Cestovatelia pozor: Z Mexika si môžete doniesť nechcenú infekciu, ochorenie trvá niekoľko dní až mesiac

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) upozorňuje na zvýšený počet prípadov cyklosporózy u cestovateľov, ktorí sa vrátili z Mexika, a to predovšetkým z Riviera Maya a z regiónu Kankún. Infekciu človek dostane skonzumovaním kontaminovaného jedla.

slovakia

left justify in out

V roku 2017 prípady tohto ochorenia zaznamenali aj u cestovateľov z Belgicka, Francúzska, Kanady či USA. Ako ďalej informovala Zuzana Drobová z ÚVZ, s ohľadom na zvýšené riziko nákazy cyklosporózou u cestovateľov, ktorí sa vrátili z Mexika, sa odporúča, aby cestovatelia, cestovné agentúry, zdravotnícki pracovníci a pracovníci klinických laboratórií vzali na vedomie riziko tejto infekcie.

Cyklosporová infekcia sa prejavuje predovšetkým vodnatou hnačkou, nevoľnosťou, nechutenstvom, ale aj kŕčmi v bruchu, stratou hmotnosti, bolesťou svalov či únavou. Ochorenie trvá niekoľko dní až mesiac. Hnačka odznie spontánne, trvá dlhšie, prípadne sa objaví znova. Inkubačný čas je zvyčajne 2 – 14 dní, najčastejšie sedem dní. Ochorenie je spôsobené mikroskopickým parazitom Cyclospora cayetanensis.

 

U osôb s oslabenou imunitou, zvlášť u osôb s HIV infekciou a u osôb súčasne infikovaných HIV a tuberkulózou, môžu byť príznaky vážnejšie a môžu trvať dlhšie. Možnými následkami infekcie sú Guillain – Barré syndróm, zápal kĺbov, zápal žlčníka a zápal žlčových ciest. Liečba ochorenia spočíva v rehydratácii a v podávaní antibiotík, zvlášť u osôb s oslabenou imunitou.

Osoby sa zvyčajne nakazia pitím kontaminovanej vody alebo konzumovaním potravy. Prenos z človeka na človeka je málo pravdepodobný. Parazit sa vyskytuje v mnohých krajinách, ale najčastejšie ide o tropické alebo subtropické oblasti vrátane Južnej a Strednej Ameriky, južnej Ázie, juhovýchodnej Ázie, Stredného Východu a Afriky. Epidémie sú často spojené s konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré sú dovážané z endemických krajín. Cyklospora je odolná voči chlórovým a jódovým dezinfekčným prostriedkom.

ÚVZ preto cestovateľom do Mexika odporúča, aby konzumovali zdravotne bezpečnú vodu a potraviny počas celého pobytu, a to aj v ubytovacích zariadení vyššieho štandardu v all-inclusive rezortoch.

 

Pokiaľ je to možné, aby sa vyhýbali bufetom a pouličným stánkom, uprednostňovali čerstvo pripravené, dostatočne tepelne upravené jedlo, vyhýbali sa čerstvému, tepelne neupravenému bobuľovému ovociu, ovociu, ktoré už je zbavené šupky a listovnému šalátu, ktorý sa ťažko umýva.

 

Piť by mali balenú, prevarenú vodu alebo prefiltrovanú cez filter určený na čistenie pitnej vody, vyhýbali sa nápojom s ľadom, nepili vodu z vodovodu ani ju nepoužívali na čistenie zubov. Čaj a kávu odporúčajú piť, iba ak sú pripravené z vriacej vody.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies