Cestovatelia by si do batožiny mali pribaliť aj lekárničku

NETKY.SK • 18 Júl 2012, 11:08 • 2 min
Cestovatelia by si do batožiny mali pribaliť aj lekárničku

Cestovatelia by si do batožiny mali pribaliť aj lekárničku - Radíme Pri ceste na dovolenku najmä do exotickejších krajín treba pamätať aj na pribalenie lekárničky do batožiny, keďže tá by mala patriť k výbave cestovateľa. Obsah cestovnej lekárničky záleží

slovakia

left justify in out

img

Pri ceste na dovolenku najmä do exotickejších krajín treba pamätať aj na pribalenie lekárničky do batožiny, keďže tá by mala patriť k výbave cestovateľa. "Obsah cestovnej lekárničky záleží na krajine, do ktorej cestujeme, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotníckej starostlivosti," konštatoval zastupujúci hlavný hygienik Ivan Rovný.
      Upozornil, že príbalové letáky všetkých liekov treba ešte doma pred odchodom prečítať. "Bezpodmienečne treba splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky, interakcie s inými liekmi," zdôraznil. Lekárnička musí byť v suchu, chlade, tme tak, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu.
      Lekárnička by podľa Rovného mala obsahovať tabletky proti horúčke a bolestiam hlavy, kvapky do nosa a očí, na základe zváženia aj ušné kvapky, lieky proti hnačke, ako aj nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu. V cestovnej lekárničke by nemali chýbať ani lieky proti zápche, antihistaminiká, antialergický krém potrebný pri poštípaní hmyzom, lieky na ochranu proti malárii, repelent a dezinfekčný prostriedok. Pribaliť sa do nej majú aj pohotovostné obväzy, lieky proti plesňovej infekcii nôh, ako aj obväzová vata, pinzeta, nožničky i náplaste.
      Niektoré ochorenia sa môžu prejaviť počas cesty alebo ihneď po návrate. Väčšina ochorení sa prejaví najneskôr do šesť až 12 týždňov. Ale u niektorých ochorení ako napríklad u malárie môže dôjsť k príznakom až po polroku až roku. "V prípade ochorenia sa treba hneď po návrate skontaktovať s ošetrujúcim lekárom. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach treba lekára informovať o  ceste a pobyte v cudzine aj napriek tomu, že od návratu uplynul dlhý čas," uzavrel Rovný.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies