Cestovanie za eutanáziou do Švajčiarska sa v uplynulých rokoch zdvojnásobilo

NETKY.SK • 21 August 2014, 18:41 • 2 min
Cestovanie za eutanáziou do Švajčiarska sa v uplynulých rokoch zdvojnásobilo

MOSKVA - Počet ľudí prichádzajúcich do Švajčiarska, aby v tamojších špecializovaných klinikách podstúpili eutanáziu - dobrovoľné ukončenie života - sa v rokoch 2008-2012 zdvojnásobil.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novej štúdie Zürišskej univerzity (UZH), informovala dnes agentúra RIA Novosti.
     

"Zo 611 skúmaných prípadov tvorili 58,5 percenta ženy. Ich vek sa pohyboval v rozmedzí 23 až 97 rokov, pričom priemerný vek bol 69 rokov. Po počiatočnom poklese v rokoch 2008 a 2009 sa počet osôb zvyšoval a v roku 2012 sa zdvojnásobil," uvádza sa v štúdii publikovanej vo vedeckom časopise Law, Ethics & Medicine.
     

Za eutanáziou prišli do Švajčiarska v skúmanom období občania 31 rozličných krajín. Na prvom mieste je s 268 prípadmi takzvanej "samovražednej turistiky" Nemecko, nasledujú Británia (126), Francúzsko (66) a Taliansko (44). Najčastejšou príčinou eutanázie boli neurologické problémy, rakovina a reumatické choroby.
     

Väčšina úkonov sa previedla podaním pentobarbitalu, ktorý sa používa aj pri popravách smrtiacou injekciou v americkom Texase. Štyri prípady eutanázie sa uskutočnili vdýchnutím hélia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona