Cestovanie vo Francúzsku ovplyvnia štrajky na železnici a v parížskej MHD

NETKY.SK • 1 Jún 2016, 07:44 • 2 min
Cestovanie vo Francúzsku ovplyvnia štrajky na železnici a v parížskej MHD

PARÍŽ - Zamestnanci francúzskej národnej železničnej spoločnosti SNCF vstúpili dnes večer (o 19.00 h) do štrajku, ktorý odštartoval týždeň odborárskych protestov proti vládnym reformám trhu práce. Očakáva sa, že tieto štrajky narušia dopravu v celej krajine, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Počas najbližšieho týždňa sa k štrajkujúcim železničiarom zo SNCF pridajú zamestnanci parížskeho dopravného podniku RATP, ktorý spravuje sieť metra, električiek a autobusov, a tiež letoví dispečeri.

 

Najnovšie štrajky zvolali tri francúzske odborové organizácie, vrátane strešnej Všeobecnej konfederácie práce (CGT), ktorá má 680.000 členov.

 

Štrajk zamestnancov SNCF, ktorý sa začal dnes, sa podľa spoločnosti dotkne 40 percent vysokorýchlostných spojov TGV na dlhé vzdialenosti po celom Francúzsku a najmenej 60 percent spojov prímestskej železničnej dopravy.

 

Parížsky mestský dopravca vo štvrtok uviedol, že jeho zamestnanci reagovali na výzvu CGT a budú takisto štrajkovať, aby dosiahli opätovné rokovania o mzdách a stiahnutie reforiem pracovného trhu.

 

Očakáva sa, že letoví dispečeri budú štrajkovať tri dni počnúc piatkom, aby si vynútili rokovanie o mzdách a na protest proti zoštíhľovaniu svojich pracovných pozícií.

 

Nové štrajky sa začínajú vo Francúzsku po tom, ako blokády tamojších rafinérií a skladov pohonných látok štrajkujúcimi vyústili minulý týždeň do rozsiahleho nedostatku palív na čerpacích staniciach, čo prinútilo vládu uvoľniť strategické rezervy.

 

Francúzsko sa tiež pripravuje na majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré bude hostiť od 10. júna.

 

Železničnú dopravu medzi Francúzskom a susedným Belgickom dnes narušil štrajk belgických železničných robotníkov na protest proti prepúšťaniu a zmenám v organizácii práce. Samostatná demonštrácia odborárov na protest proti prepúšťaniu vo verejnom sektore ochromila ďalšie služby v Belgicku, ako je verejná doprava, školstvo a zber domového odpadu.

 

Podľa odhadov polície, ktorú citovala tlačová agentúra Belga, sa zapojilo dnes do protestného pochodu v Bruseli asi 7500 ľudí. Odborové organizácie uvádzali účasť 12.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies