VIDEO Cestovanie slnečnou sústavou rýchlosťou svetla

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:00 • 2 min
VIDEO Cestovanie slnečnou sústavou rýchlosťou svetla

LOS ANGELES – Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, aké by to bolo cestovať rýchlosťou svetla? Na internete sa objavilo video, ktoré vám tento pocit priblíži v rámci našej slnečnej sústavy.

slovakia

left justify in out

Ako rýchlo cestuje svetlo?

 

Rýchlosť svetla je 299.792.458 metrov za sekundu, ktorú si však človek z praktického hľadiska nedokáže ani predstaviť. V prepočte je to približne 1,08 miliardy kilometrov za hodinu. Vzdialenosti medzi jednotlivými planétami či inými telesami v našej slnečnej sústave sú však také obrovské, že aj táto enormná rýchlosť sa môže pre niekoho zdať pomalá. Práve preto vzniklo video, ktoré zobrazuje putovanie svetla naprieč slnečnou sústavou v reálnom čase, aby sa lepšie dali pochopiť vesmírne vzdialenosti.

Alphonse Swinehart vytvoril video s názvom "Riding Light", ktoré názorne objasňuje tento paradox. Cesta začína od povrchu samotného Slnka a rýchlosťou svetla smeruje k okraju našej sústavy. Pri sledovaní tohto geniálneho videa máte pocit, ako by ste boli fotón, ktorý opúšťa Slnko a letí okolo všetkých planét naprieč celou slnečnou sústavou.

 

Video vám pomôže pochopiť aj čo vlastne v praxi znamená vzdialenosť, ktorá sa udáva vo svetelných rokoch. Slnečné svetlo putuje k našej Zemi 8 minút a 20 sekúnd, takže vzdialenosť našej planéty od Slnka je 8,33 svetelných minút (150 miliónov kilometrov) a to je zároveň 1 astronomická jednotka AU. Video končí pri Jupiteri (43,2 svetelných minút), aby video nebolo dlhšie ako 1 hodina! Putovanie svetla k jednotlivým planétam slnečnej sústavy si môžete pozrieť TU.

 

Riding Light from Alphonse Swinehart on Vimeo.



Ako by pokračovalo video ďalej?

Slnečné svetlo by dorazilo k Saturnu o ďalších 36,1 minút a ešte ďalšie 3 hodiny by putovalo k Neptúnu. Po 18 hodinách by sme dobehli kozmickú sondu Voyager 1, ktorá od 5.septembra 1977 cestuje von z našej slnečnej sústavy. K dnešnému dňu je sonda vzdialená približne 19,5 miliárd kilometrov od Zeme, čo je približne 0,002 svetelného roku (130,57 AU) a jej polohu si môžete pozrieť TU. Ďalší rok by sme cestovali vesmírom, kým by sme dorazili k Oortovmu mraku, čo je predpokladaná sférická oblasť ľadových objektov, ktorá sa pravdepodobne nachádza na okraji slnečnej sústavy, kde končí aj pôsobenie gravitácie Slnka. Dlhé 4 roky 2 mesiace a 12 dní by sme leteli rýchlosťou svetla k najbližšej hviezde Proxima Centauri.

Takže najbližšia hviezda k našej slnečnej sústave je vzdialená na viac ako štyri roky cestovania rýchlosťou svetla. Stále sú to však iba miniatúrne vzdialenosti vzhľadom na veľkosť vesmíru, kde je drvivá väčšina hviezd od nás vzdialená milióny svetelných rokov. Sú to vzdialenosti, ktoré ľudský mozog jednoducho nedokáže spracovať. Určite by nám to však mohlo pomôcť pochopiť to, aký zanedbateľný je človek a celkove ľudstvo v tomto gigantickom priestore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona