Cestní dopravcovia sa sťažujú na nepriaznivé podmienky, chcú navrátiť konkurencieschopnosť

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 14:57 • 2 min
Cestní dopravcovia sa sťažujú na nepriaznivé podmienky, chcú navrátiť konkurencieschopnosť

BRATISLAVA - Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia považuje súčasnú situáciu slovenských dopravných spoločností za výrazne nepriaznivú.

slovakia

left justify in out

Nové vedenie organizácie chce tento stav akútne riešiť, aby sa pozícia domácich dopravcov na zložitom európskom trhu zlepšila. Staronový prezident združenia Pavol Jančovič, ktorý sa na tento post vrátil po štyroch rokoch, tvrdí, že problémov v cestnej doprave je neskutočne veľa. Tie najzávažnejšie sa podľa neho týkajú najmä daní, nedostatku vodičov a neefektívnej sociálnej legislatívy.


"Je preto nevyhnutné urýchlene vrátiť konkurencieschopnosť našim dopravcom, a to výrazným znížením najmä dane z motorových vozidiel, sprístupniť a zatraktívniť mladým ľuďom povolanie vodiča nákladnej dopravy, ako aj hľadať cestu a podporu na odstránenie nezmyselných nariadení Európskeho spoločenstva pri určovaní časov vedenia vozidla a povinných odpočinkov,“ povedal Jančovič. V snahe vyriešiť komplikovanú situáciu podnikateľského prostredia v cestnej doprave budú zástupcovia združenia postupne rokovať so všetkými kompetentnými úradmi s cieľom zlepšiť podmienky pôsobenia slovenských dopravných spoločností.


Opätovným prezidentom Česmadu Slovakia sa stal Jančovič na nedávnom 26. plenárnom zhromaždení organizácie, predtým tento post zastával v rokoch 2010 až 2012. Vo funkcii na čele združenia nahradil Ľubomíra Honíška. Jančovič je aj generálnym riaditeľom nákladnej automobilovej a logistickej spoločnosti TOPNAD, a. s. Topoľčany a v oblasti dopravy pôsobí 28 rokov.


Česmad Slovakia je najvplyvnejšie záujmové združenie na Slovensku v cestnej doprave. Združuje takmer deväťsto členov, podnikateľov v oblasti medzinárodnej a vnútroštátnej cestnej dopravy, ktorí tvoria približne 50 percent dopravných kapacít krajiny. Je členom Medzinárodnej únie cestnej dopravy (IRU) so sídlom v Ženeve a záručným združením v zmysle Dohovoru TIR, čo ho oprávňuje vydávať dopravcom karnety TIR.

 

Združenie ako samostatné na Slovensku vzniklo 7. júna 1992, ale jeho história má päťdesiat rokov. Bývalé Československé združenie medzinárodných automobilových dopravcov (Česmad) vzniklo 21. februára 1966 s vtedajšími jedenástimi štátnymi podnikmi ČSAD. Pred rozdelením Československa boli založené samostatné združenia Česmad Bohemia a Česmad Slovakia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona