Cestní dopravcovia aj taxikári si musia vymeniť osvedčenie

NETKY.SK • 29 September 2015, 16:55 • 2 min
Cestní dopravcovia aj taxikári si musia vymeniť osvedčenie

BRATISLAVA - Osvedčenia o odbornej spôsobilosti prevádzkovateľov osobnej a nákladnej cestnej dopravy, vrátane taxislužby, ktoré platia do 4. decembra tohto roka, možno vymeniť na okresných úradoch v sídlach krajov.

slovakia

left justify in out

Ide o osvedčenia o odbornej spôsobilosti bez vyznačenej platnosti a vydané do 29. februára 2012, do účinnosti nového zákona o cestnej doprave. "Okresné úrady v sídle kraja boli usmernené, preto je potrebné, aby si každý držiteľ osvedčenia o odbornej spôsobilosti na vykonávanie taxislužby toto osvedčenie vymenil," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.


Únia taxikárov z Bratislavy (UTB), ktorá v pondelok uskutočnila protestnú jazdu v hlavnom meste, tiež žiadala zabrániť tomu, aby vydané osvedčenia o odbornej spôsobilosti stratili platnosť po 4. decembri, ak nemajú vyznačenú platnosť. "Na predchádzajúcich rokovaniach na ministerstve dopravy sme upozornili na chybu v zákone o cestnej doprave," povedal pre agentúru SITA predseda UTB Ondrej Wenzl. "Ministerstvo dopravy si uvedomilo chybu, ale rok a pol sa nič nerobilo. Teraz, keď horí termín, vymysleli šalamúnske riešenie. Taxikár si má podať žiadosť o odpustenie skúšky na základe toho, že už má odbornú spôsobilosť, ale treba za to zaplatiť 10 eur," uviedol Wenzl. Taxikárom sa nepáči, že by mali platiť za chybu štátu. Ak si nepodajú tieto žiadosti, prídu o odbornú spôsobilosť a budú si musieť robiť nanovo skúšky.


"Ministerstvo dopravy navrhlo v rámci novelizácie zákona, ktorého verejné pripomienkové konanie sa uskutočnilo 2. - 24. apríla, aby osvedčenia o odbornej spôsobilosti na vykonávanie taxislužby vydané podľa doterajších predpisov zostávali aj naďalej v platnosti," uviedol Kóňa. "Vzhľadom na posunutú účinnosť návrhu zákona na 1. januára 2016 bolo potrebné dané ustanovenie z návrhu zákona vypustiť," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona