Cestári opravia sto kilometrov ciest 1. triedy za 15 mil. eur

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 11:01 • 2 min
Cestári opravia sto kilometrov ciest 1. triedy za 15 mil. eur

BRATISLAVA - Slovenská správa ciest (SSC) ukončila súťaž na veľkoplošné vysprávky výtlkov na cestách prvej triedy a v priebehu júna sa chystá opraviť okolo sto kilometrov komunikácií po celom Slovensku spolu za 15 mil. eur.

slovakia

left justify in out

"Ide o úseky s najväčším rozpadom krytov," informovala v utorok hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová. Peniaze na opravy najviac poškodených ciest prvej triedy vyčlenilo mimoriadne ministerstvo dopravy po dlhotrvajúcej zime.

"SSC vybrala na rokovacie konanie päť najväčších dodávateľov obaľovacích zmesí na Slovensku - Strabag, Doprastav, Eurovia, Inžinierske stavby Košice a Cesty Nitra," dodala Hromcová. Uvedené firmy opravy na cestách vykonajú. Cestári vyhodnocovali súťaž vzhľadom na vzdialenosť obaľovacích súprav od miesta pokládky pri dodržaní európskych noriem, svojich vnútorných podmienok a najnižšej ceny, aby bolo možné vyspraviť čo najväčšie množstvo kilometrov ciest. "Po ukončení prác budú môcť motoristi využívať cesty 1. triedy naozaj ako cesty 1. triedy," dodala Hromcová. Slovenská správa ciest preto žiada motoristickú verejnosť o chvíľu strpenia a porozumenia. 

Peniaze vo výške 15 mil. eur podľa cestárov ani zďaleka nepostačujú na potrebnú opravu. Ešte v marci evidovali veľkoplošné opravy zhruba za 32 mil. eur. Slovenská správa ciest v minulom roku dala na bežnú údržbu a opravy ciest 36,95 mil. eur. "Optimálna potreba pri dodržaní vnútropodnikových predpisov a noriem a zabezpečení vyhovujúceho štandardu údržby na cestách 1. triedy je 60 až 65 mil. eur," uviedla vtedy Hromcová. Na zimnú údržbu vlani išlo 16,38 mil. eur a na opravy povrchov 8,2 mil. eur. Ostatné financie použili cestári na obnovu vodorovného značenia, opravu a údržbu zvislého dopravného značenia, ako aj na údržbu bezpečnostných zariadení, cestného telesa a odvodňovacích zariadení, priepustov, mostov a cestnej zelene. V tomto roku plánuje Slovenská správa ciest na bežnú údržbu a opravy 44 mil. eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde na tieto účely v tomto roku 29 mil. eur a rezort dopravy vyčlenil ďalších 15 mil. eur. 

Slovenská správa ciest so sídlom v Bratislave je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje takmer 3 500 kilometrov ciest 1. triedy, vrátane investičnej činnosti, ako aj pozemkov vo vlastníctve štátu. Pre diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I., II. a III. triedy vykonáva aj dopravné plánovanie, ústrednú technickú evidenciu, centrálnu databanku a technický rozvoj spolu so súvisiacou koncepčnou, koordinačnou a metodickou činnosťou. SSC má podľa priemerného prepočítaného stavu približne 340 zamestnancov. Jej generálne riaditeľstvo má sídlo v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky Investičná výstavba a správa ciest majú zastúpenie v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies