Cestári napriek zlému počasiu udržujú cesty zjazdné, hasiči ale aj tak riešia desiatky nehôd

NETKY.SK • 16 Január 2018, 11:57 • 2 min
Cestári napriek zlému počasiu udržujú cesty zjazdné, hasiči ale aj tak riešia desiatky nehôd

POPRAD – Vietor a sneženie zatiaľ dopravu v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok nekomplikuje, všetky cesty sú bez problémov zjazdné.

slovakia

left justify in out

„Snežiť začalo približne okolo 8. hodiny, v teréne máme všetky naše mechanizmy, ktoré predovšetkým pluhujú sneh z ciest a vykonávajú posyp v rámci všetkých troch okresov," priblížil pre TASR riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

 

Nesneží intenzívne, napadlo maximálne do dvoch centimetrov snehu, vietor vo vyšších polohách však dosahuje rýchlosť 70 – 80 kilometrov za hodinu, v nižších polohách je slabší. Cestári sa preto predovšetkým snažia eliminovať snehové jazyky a záveje na komunikáciách, ktoré sú na otvorených priestranstvách. „Na horskom prechode Vernár zasahujeme v súčasnosti asi najintenzívnejšie, vo Vysokých Tatrách je to zatiaľ bezproblémové," doplnil Barilla. Zima podľa neho najviac potrápila cestárov od spustenia prevádzky v decembri, až do Vianoc bola údržba ciest pod Tatrami veľmi intenzívna a náročná. Od sviatkov až doteraz bola zase veľmi mierna, s minimom snehu a s dennými teplotami nad nulou.

 

Slovenskí hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciu zasahovali za posledných päť hodín takmer v 50 prípadoch. Ide najmä o dopravné nehody skoro na celom území, pri desiatkach z nich stále pomáhajú. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

 

Najviac zásahov, 13, zaznamenali doposiaľ v Trnavskom a Nitrianskom kraji. "V Trnavskom kraji zasahujú hasiči najmä v okresoch Senica, Piešťany a Galanta. V Nitrianskom kraji pomáhajú predovšetkým v okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Levice," doplnila Farkasová. V Banskobystrickom kraji zasahujú hasiči pri ôsmich dopravných nehodách, v Košickom kraji pri piatich, v Prešovskom a Žilinskom kraji pri troch. Pokojnejšia situácia je zatiaľ v Bratislavskom a Trenčianskom kraji, kde hasiči vykonali po jednom výjazde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies