Cesta zo Senca do Galanty má byť obnovená do apríla 2016

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 16:05 • 2 min
Cesta zo Senca do Galanty má byť obnovená do apríla 2016

BRATISLAVA - Rekonštrukcia cesty I. triedy I/62 a I/75 v úseku Senec - Sládkovičovo - Galanta v dĺžke takmer 19 kilometrov by mala byť hotová do konca apríla 2016.

slovakia

left justify in out

Ide o jednu z piatich úloh, ktoré ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi uložila vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Špačinciach v okrese Trnava. Združenie firiem Doprastav, a.s. (vedúci člen), Metrostav, a.s. Praha a Alpine Slovakia, spol. s r. o. má cestu obnoviť počas desiatich mesiacov za 18,27 mil. eur bez dane, resp. 21,92 mil. eur vrátane dane.

 

Projekt rekonštrukcie cesty Senec - Sládkovičovo - Galanta, ktorého investorom je Slovenská správa ciest (SSC), bude financovaný aj z peňazí Európskeho fondu regionálneho rozvoja v dvoch programových obdobiach. Preto je rozdelený na dve fázy financovania z Operačného programu Doprava 2007 - 2013 a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 (OPII). "Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na prvú fázu bude predložená na ministerstvo dopravy v priebehu júna. Druhá fáza bude financovaná z nového operačného programu," informoval v stredu agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

 

Minister Počiatek má zároveň zabezpečiť spracovanie štúdií realizovateľnosti pre modernizáciu ciest I. triedy I/51, I/61 hranica SR/ČR - Holíč - Senica - Trnava - Hrnčiarovce nad Parnou (do 30. júna 2016), ciest I/63, I/13 Dunajská Streda - Veľký Meder - Medveďov - Komárno a cesty I/75 Galanta - Šaľa - Nové Zámky (obe do 31. decembra 2016). "Vypracovanie štúdie realizovateľnosti je podmienkou pre správne rozhodnutie a určenie postupnosti výstavby, modernizácie a rekonštrukcie úsekov ciest a taktiež pri rozhodovaní Európskej komisie o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v rámci OPII v programovom období 2014 - 2020," uviedol Kóňa. Náklady vyplynú z riešení, ktoré prinesie štúdia realizovateľnosti. 

 

Slovenská správa ciest je najďalej s prípravou verejného obstarávania na štúdiu realizovateľnosti pre cestu Galanta - Šaľa - Nové Zámky. Štúdia má navrhnúť technicky, ekonomicky a environmentálne najvhodnejšie riešenie trasy cesty a vyhodnotí už navrhnuté trasy, prípadne doplní varianty. "Zhotoviteľ by mal do svojej analýzy zahrnúť aj návrhy koridoru rýchlostnej cesty R7 Bratislava - Dunajská Streda - Nové Zámky," dodal 

 

Na otázku, či je správne, že vláda dáva úlohy s termínom splnenia po skončení svojho funkčného obdobia, rezortný hovorca odvetil, že príprava a výstavba cestnej komunikácie je komplikovaný a dlhotrvajúci proces, ktorý presahuje vládne obdobie štyroch rokov. "Napríklad, len samotná príprava pred stavbou diaľnice trvá desať až pätnásť rokov. Je preto nemožné, aby si ktorýkoľvek minister dopravy dával ciele a termíny len v rámci trvania svojho funkčného obdobia," zdôvodnil Kóňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies