Cesta rýchlikom z Bratislavy na východ sa skráti. Koľko času pri nej ušetríte?

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:38 • 2 min
Cesta rýchlikom z Bratislavy na východ sa skráti. Koľko času pri nej ušetríte?

BRATISLAVA – V Žiline budete skôr o 15 minút, v Košiciach o sedem. Umožňuje to spustenie 160-kilometrovej rýchlosti na trati medzi Bratislavou a Púchovom. Nový grafikon bude platiť od nedele 10. decembra.

slovakia

left justify in out

Zmena rýchlosti sa dotkne všetkých rýchlikov R 6XX (teda R 601, 602 atď.) a väčšiny regionálnych rýchlikov s označením RR 7XX, premávajúcich medzi Bratislavou a Žilinou. Cesta „šesťstovkovými“ rýchlikmi z Bratislavy hl. st. do Trenčína doteraz trvala 1 hodinu a 28 minút, od platnosti nového grafikonu potrvá 1 hodinu a 21 minút, čiže o 7 minút menej. Kým do Žiliny to rýchlikom z Bratislavy trvalo 2 hodiny a 46 minút, po novom sa cesta zrýchli o 15 minút na 2 hodiny a 31 minút.

 

Celkový čas jazdy uvedených rýchlikov z Bratislavy do Košíc sa však skráti len o 7 minút, čo je podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zapríčinené plánovanými výlukovými prácami na trase za Žilinou.

 

Ukončenie výlukových prác pred Púchovom zrýchli podľa nového grafikonu cestu aj pasažierom v InterCity (IC) vlakoch, a to z Bratislavy do Trenčína na 59 minút, do Žiliny na necelé dve hodiny (01:52 – IC 513, 01:54 – ostatné IC). Celkový jazdný čas najrýchlejšieho páru IC 510/513 medzi Bratislavou a Košicami zostane zachovaný (4 hodiny a 42 minút), pri ostatných IC vlakoch sa skráti na 4 hodiny a 54 minút.

 

Vlakmi InterCity bude podľa nového cestovného poriadku možné cestovať nielen rýchlejšie, ale jedným z nich bez prestupovania z Košíc až do Viedne. Najrýchlejší pár týchto vlakov pôjde totiž ďalej z Bratislavy ako vlak kategórie REX. Takéto spojenie existovalo aj doteraz, ale cestujúci museli v bratislavskej hlavnej stanici prestupovať. Táto cesta potrvá 6 hodín 12 minút.

 

"Jednoznačne zrýchľovanie je na železnici cesta. To je jeden zo spôsobov, ako dostaneme cestujúcich do vlakov: keď im poskytneme zmysluplnú alternatívu voči autám," uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Filip Hlubocký.

 

Nový grafikon a jeho plánované úpravy v roku 2018 sľubujú aj ďalšie novinky. "Prvá aj druhá zmena cestovného poriadku v roku 2018 prinesú požadované rozšírenie prímestskej dopravy v okolí a na území hlavného mesta, kapacitné navýšenie výkonu na linke Bratislava – Žilina a rýchle prepojenie Košíc a Prešova," uviedol riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček.

 

Od prvej zmeny cestovného poriadku od 4. marca 2018 začnú premávať nové regionálne rýchliky na trase Bratislava – Žilina. Spolu s tými doterajšími zabezpečia na tejto trati v pracovných dňoch hodinové intervaly. Zároveň pribudnú nové regionálne rýchliky na trati Košice – Poprad Tatry a regionálny expres na trase Košice – Prešov.

 

Druhá zmena cestovného poriadku od 10. júna 2018 počíta s oživením vlakovej dopravy v Bratislave a okolí. Pribudnú podľa ZSSK nové linky osobných vlakov z a do stanice Bratislava – Nové Mesto, a to smerom na Trnavu, Senec a stanicu Bratislava – Petržalka s prípojmi do Rajky aj Viedne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies