Cesta k porážke Islamského štátu bude dlhá, tvrdí medzinárodná koalícia

NETKY.SK • 30 September 2015, 21:53 • 2 min
Cesta k porážke Islamského štátu bude dlhá, tvrdí medzinárodná koalícia

RÍM - Medzinárodnému spoločenstvu bude trvať roky, kým zvíťazí nad džihádistickou skupinou Islamský štát (IS), za uplynulý rok však toto úsilie zaznamenalo určitý úspech. Zhodli sa na tom dnes krajiny tvoriace koalíciu bojujúcu proti tejto extrémistickej organizácii, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"V ťažení proti tomuto bezprecedentnému vzostupu terorizmu sme zaznamenali posun. Ako sme upozornili už hneď na začiatku, pôjde o dlhodobú záležitosť," uviedla vo vyhlásení globálna koalícia, ktorú tvorí vyše 60 krajín a medzinárodných inštitúcií vrátane USA, EÚ či Ligy arabských štátov (LAŠ).

 

Vyhlásenie bolo prijaté pri príležitosti prvého výročia vzniku koalície. Podľa neho už IS nemôže v Iraku operovať na viac než 30 percentách územia, ktoré mali militanti predtým pod kontrolou. Oslobodené bolo mesto Tikrít, do ktorého sa vrátilo vyše 100.000 obyvateľov.

 

V severnej Sýrii prišiel IS o väčšinu územia a okrem 100-kilometrového úseku je momentálne odrezaný od celých sýrsko-tureckých hraníc, tvrdia spojenci, ktorí v reakcii na zvýšenú diplomatickú aktivitu ohľadom Sýrie podporili ideu dočasnej vlády založenej na princípoch ženevskej konferencie. Nové zriadenie by podľa koalície malo viesť k demokratickej, inkluzívnej a pluralistickej vláde, ktorá bude reprezentovať vôľu celého sýrskeho ľudu.

 

Koalícia zároveň odsúdila IS ako zoskupenie, ktoré sa dopúšťa brutálnych zverstiev na všetkých etnických a náboženských skupinách, ničí kultúrne dedičstvo ľudstva a snaží sa vyvolávať terorizmus v globálnom meradle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies