Cesta I. triedy v úseku Košice - Ďurďošík prejde rekonštrukciou

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:22 • 2 min
Cesta I. triedy v úseku Košice - Ďurďošík prejde rekonštrukciou

KOŠICE - Na ceste I. triedy I/50 v úseku Košice, Sečovská cesta - Ďurďošík začínajú v týchto dňoch opravy za účelom zlepšenia bezpečnosti a skvalitnenia dopravy.

slovakia

left justify in out

Začiatok prác je približne 1,5 kilometra od frekventovanej košickej križovatky Prešovská - Sečovská a koniec za obcou Ďurďošík v smere do Michaloviec. 
     

Investorom projektu je Slovenská správa ciest (SSC) a zhotoviteľom v hodnote takmer 6,5 milióna eur bez DPH spoločnosť Skanska SK. Celá rekonštrukcia je naplánovaná na 180 dní, informovala dnes TASR Daniela Simanová zo spoločnosti Skanska SK.
     

Modernizačné práce štartujú v Košiciach na začiatku Sečovskej cesty za diaľničným privádzačom v blízkosti mostov podjazdu, pokračujú cez Košickú Novú Ves, Košické Olšany a končia v úseku Ďurďošík - Bidovce. Celková dĺžka opravovaného úseku je približne 13 kilometrov. Rekonštrukcia sa zameriava na úpravu križovatiek, zlepšenie stavu vozoviek a mostných objektov, doplnenie, resp. výmenu bezpečnostných zariadení, dopravného značenia, ale aj na úpravu odvodňovacích zariadení.
     

Na úseku dôjde k rekonštrukcii piatich mostov, z toho jeden, v obci Ďurďošík, prejde kompletnou prestavbou. Ostatné mosty podstúpia obnovu asfaltovej vrstvy, povrchovú úpravu ríms, výmenu záchytného bezpečnostného systému, dilatačných zariadení, zhotovenie prechodových blokov ríms a odvodňovacích sklzov na svahových kužeľoch mostov. Modernizácia cesty I/50 zahŕňa aj prestavbu štyroch križovatiek. Na jednej križovatke pribudne odbočovací pruh, na zvyšných rekonštruovaných križovatkách budú vybudované ostrovčeky pre zvýšenie bezpečnosti dopravy. V úsekoch s neúnosným podložím, resp. v úsekoch s lokálnym poklesom vozovky je navrhnutá jeho výmena vhodným materiálom a zároveň vyhotovenie celej konštrukcie vozovky.
     

"Na väčšine úseku budeme realizovať frézovanie a následne pokládku nových asfaltových vrstiev, čím dôjde k zosilneniu konštrukcie vozovky, pričom v odôvodnených prípadoch bude navrhnutá geomreža, a to v oblastiach križovatiek, v miestach so zvýšenou tvorbou trhlín, v miestach s málo únosným podložím a v miestach s rozšírením vozovky. Modernizácia bezpečnostných zariadení zahŕňa výmenu a montáž zvodidiel a smerových stĺpikov, montáž tlmičov nárazov, výmenu a doplnenie nových zvislých dopravných značiek a dvoch nových portálových konštrukcií. Priechody pre chodcov budú vybavené LED gombíkmi s detektorom pohybu; chodníky, zábradlia a obrubníky budú upravené do vyhovujúceho stavu," opísal stavbu Igor Korpa-Ondo, oblastný manažér spoločnosti Skanska. 
     

Realizácia stavebných prác bude prebiehať za plnej prevádzky. Obmedzenie verejnej cestnej premávky bude krátkodobé, po jednotlivých úsekoch, so zabratím časti jazdného pruhu s upravenou prednosťou v jazde, s použitím svetelnej signalizácie a dočasného dopravného značenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies