Cesta do Chorvátska sa skráti: Na hraniciach zvoľnia kontroly

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 12:19 • 2 min
Cesta do Chorvátska sa skráti: Na hraniciach zvoľnia kontroly

BRATISLAVA – Slovenskí dovolenkári smerujúci do Chorvátska sa na vstupe zo Slovinska zdržia pri kontrolách kratšie. Po vstupe Chorvátska do únie, teda od 1. júla, budú na hraničných priechodoch kontrolovať Slovinci a Chorváti spoločne.

slovakia

left justify in out

„V spolupráci so Slovincami sme pripravili na hlavných hraničných priechodoch jednotnú kontrolu. Bude to kontrola na jednom mieste, čo znamená, že bude minimálne o polovicu kratšia ako v minulosti,“ oznámil v Bratislave chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić. Dnes spolu so svojím ministerským partnerom Robertom Kaliňákom podpísal dokumenty, ktoré potvrdzujú vyslanie našich policajtov na Jadran aj pre tohtoročnú sezónu.

Minister Kaliňák potvrdil, že kontroly, ktoré sa robia na vnútorných hraniciach EÚ, sú pre členov únie omnoho jednoduchšie. Okrem toho priniesie vstup do únie aj výhody spoločného colného priestoru, pripomenul Ostojić. „Spoločný colný priestor znamená, že môžu prísť s väčším nákupom,“ doplnil ho Kaliňák. 

Závažnejšie zmeny, ktoré by dovolenkári na hraniciach mohli pocítiť, súvisia až so vstupom do schengenského priestoru, priznal Ostojić. „Je to ďalší cieľ,“ povedal. Slovensko chce Chorvátom pri vstupe do schengenu pomôcť. „Radi podáme pomocnú ruku z pohľadu našich skúseností, je tu priestor na vzájomnú výmenu informácií a spoluprácu,“ povedal Kaliňák. Pripomenul, že Slovensko ako prvé ratifikovalo prístupovú zmluvu Chorvátska do EÚ. „To bol naozaj prvok, ktorý predstavoval korunu našich vzájomných vzťahov,“ poďakoval sa Ostojić.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies