ČESMAD žiada zníženie dane pre motorové vozidlá

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 12:10 • 2 min
ČESMAD žiada zníženie dane pre motorové vozidlá

BRATISLAVA - Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia žiada zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel v závislosti od roku ich výroby o 20, 15 a 10 % oproti pôvodnému návrhu.

slovakia

left justify in out

V návrhu zákona o dani z motorových vozidiel, ktorý pripravuje rezort financií, dopravcovia chcú tiež znížiť sadzby za prípojné vozidlá na 100 eur. Zároveň žiadajú, aby takto upravený návrh zákona nadobudol platnosť 1. januára 2015. "Súčasná vysoká sadzba dane z motorových vozidiel stavia slovenských dopravcov do pozície, keď len ťažko môžu konkurovať dopravcom z okolitých štátov, kde je daň z motorových vozidiel výrazne nižšia," informoval v piatok ČESMAD. Svoju žiadosť zdôvodnili dopravcovia hlbokou nespokojnosťou nad zhoršujúcou sa situáciou v cestnej nákladnej doprave na Slovensku.

 

Slovenský trh podľa ČESMAD-u zaplavili dopravcovia zo zahraničia, ktorí sa nepodieľajú na fungovaní slovenskej ekonomiky. Ak štát nezačne s legislatívnym procesom zmeny zákona o dani z motorových vozidiel do 31. júla tohto roka podľa podmienok združenia, jeho prezídium má pripraviť opatrenia vedúce k preregistrácii vozidiel do krajín, kde sú podmienky výhodnejšie. "Tento proces by znamenal odchod slovenských cestných dopravcov do zahraničia," upozornili dopravcovia. 

 

Žiadajú aj zachovanie súčasných sadzieb mýta a nesúhlasia s rozšírením spoplatnenia ďalšej infraštruktúry na území SR, ktorá by znamenala ešte vyššie výdavky na podnikateľskú činnosť dopravcov a pre mnohých by bola likvidačná. "Kritická situácia v cestnej nákladnej doprave si vyžaduje zlepšenia, ktoré pomôžu slovenským dopravcom konkurovať zvýhodneným zahraničným dopravcom, ktorí vytvárajú neprimerané podmienky na trhu," tvrdí ČESMAD. Členovia združenia dopravcov na plenárnom zhromaždení, ktoré sa konalo vo štvrtok v Banskej Bystrici, vyslovili hlbokú nespokojnosť s vývojom situácie v cestnej nákladnej doprave na Slovensku. 

 

Ministerstvo financií pripravuje nový spôsob výberu a prerozdeľovania dane z motorových vozidiel. Podstatnou zmenou pre podnikateľov bude zjednotenie sadzieb tejto dane pre celé územie Slovenska. Výška dane bude kopírovať sadzby toho vyššieho územného celku, kde sú v priemere najnižšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies